Задавали ли сте си въпроса защо червените чушки са по-скъпи от зелените? Или пък защо зелените чушки често предизвикват стомашен дискомфорт. Ето няколко любопитни факта на тази тема.

Зелените чушки всъщност са неузрели жълти, червени или оранжеви. Това е причината да имат лека горчивина и да причиняват газове или друг стомашен дискомфорт.

Относно цените
Зелените чушки са по-евтини, защото се берат по-рано. Така за тяхното отглеждане се влага по-малко вода, труд, а и мястото в оранжерията/полето се освобождава по-бързо.

Кои чушки са най-полезни?
Всички видове съдържат значително количество фибри и витамини А и С, но между тях има разлики. Червените например имат 11 пъти повече бета каротин от зелените, който е чудесен антиоксидант и намалява риска от ракови заболявания.

Жълтите имат повече витамин С от зелените, но пък по-малко витамин А и бета каротин.

Ако се чувствате объркани, най-добре е при правенето на салата или ястие да използвате различни видове. Така блюдото хем ще бъде по-красиво, хем ще е по-пълноценно.