От 1994 г. до днес около Коледа в Дрезден се провежда Щоленфест, на който сладкарите приготвя огромен сладкиш, изкарват го на площада и всеки дошъл получава по едно парче. Първият щолен - Dresden Stollen, е официално споменат в документ от 1474 година. Той се приготвя и до днес, като го отличава специален печат с лика на крал Август II Силния.

Характерно за щолена е времето, в което той отлежава, за да стане по-вкусен. То може да е от 5 до 20 дни. Затова сладкишът трябва да се приготви известно време преди Коледа. Докато отлежава, той поема всички аромати на съставките и подправките в тестото, а вкусът става плътен и наситен. Щоленът се поръсва обилно с пудра захар и така се запазва за по-дълго време.

Необходими продукти:

Основни

500 г брашно + за омесване
100 г захар
пакетче сха мая за хляб
250 мл прясно мляко
2 пакетчета суха ванилия
200 г краве масло

Подправки

щипка прясно настъргано индийско орехче
щипка смлян карамфил
щипка сол
счукан кардамон на върха на лъжичката

Овкусители

60 г бадеми
200 г стафиди, предварително накиснати в коняк
100 г коктейлни череши
60 г захаросани портокалови корички

Прясното мляко се затопля на слаб котлон. В него се размива маята с малко захар (захарта активизра дрождите в маята, с което си гарантирате, че сладкишът ще е по-пухкав). В голяма тава се поставят брашното, захарта, подправките и ванилията. В средата се прави кладенче, в което се сипва маслото и маята с млякото. Замесва се меко тесто. В него се добавят портокаловите корички, черешите и бадемите. Меси се още малко, докато тези допълнителни съставки се разпределят равномерно навсякъде.

Тестото се покрива с фолио, в купа, намазана с олио. Оставя се да почине за около 2 часа. Премесва се отново. Поставя се в тава за печене, покрита с хартия, за да не залепне. В тази форма се оставя да втаса още около час.

Пече се на 180°C в предварително загрятата фурна за 1 час.

Още топъл се намазва с масло и се поръсва с пудра захар. Щом изстине, се увива във фолио и се поставя на хладно да отлежи. Преди да го нарежете и поднесете, отново го поръсете с пудра захар, за да има по-свеж вид.

Снимка: Thinkstock