Най-популярни са кълновете от пшеница, люцерна, леща, слънчоглед, ряпички. По време на покълването, складираните в семената хранителни вещества се трансформират в много по-лесно усвоими хранителни съставки. Например, една шепа покълнало жито, превъзхожда по своята полезност цял хляб. Благодарение на "биохимичния бум" в кълновете човек получава от тях аминокиселини, мастни киселини, въглехидрати, витамини, микроелементи и ензими, които много по-пълно се усвояват от организма.

Кълновете се консумират като добавка към салати от зеленолистни зеленчуци и кореноплоди, супи, сандвичи, мюсли, макаронени блюда. Полезни са за засилване на имунната система и за детоксикация на организма, тъй като подобряват работата на храносмилателния тракт.

Пшеничните кълнове съдържат много витамин С, Е и от групата В, а също лесно усвоим калций, фосфор, магнезий. Кълновете се консумират, докато са свежи.

Продължава с отглеждане на домашни кълнове>>>

Продават се  подходящи за покълване съдове и уреди, но ако рядко консумирате кълнове, достатъчно е да разполагате с буркан и обикновена марля. Водата за покълване на семена трябва да е топла, но не повече от 40 С градуса, за да не ги попарите. Семената се изплакват и се накисват в буркан, покрит с влажна марля. Оставят се така за няколко часа. Сутрин и вечер се изплакват, докато покълнат, което отнема от 3 до 5 дни. Колко точно, зависи от семената. Ако замиришат или загният, по-добре не ги консумирайте. Затова купувайте здрави семена от магазините за биохрани със съответни сертификати.

Рецепта за покълнало жито, приложима в домашни условия, прочетете нататък:

 Продължава с полезното съдържание на най-използваните кълнове>>>

Кълновете от соя са неразделна част от китайската кухня. Те са хрупкави и подходящи за топли ястия. Богат източник на протени, желязо и витамините С и В1. Редовната им консумация подобрява апетита и намаляват нервното напрежение.

Кълновете от леща имат фин вкус. Стимулират образуването на женски полови хормони. Не е за пренебрегване козметичният им ефект - подмладяват кожата и засилват косата. Подходящи са за сурова консумация, докато бобовите кълнове се бланшират преди да се сервират за ядене.

Кълновете от слънчоглед имат приятен орехов привкус. Съдържат много витамин Е, омега 3 и омега 9 есенциални мастни киселини, манган, магнезий, селен, цинк и желязо.

 

Слънчогледови кълнове Снимка:Thinkstock/Getty Images

Продължава с полезното съдържание на кълнове от люцерна и репички >>>

Кълновете от люцерна са много лесни за отглеждане. Съдържат сравнително редкия витамин В12, от чийто недостиг веганите са най-застрашени. Богати са на витамин А, В, С, К и Е, както и на калций, желязо, магнезий, фосфор и лецитин. Подобряват паметта, както и състоянието на костите, и зъбите.

Кълновете от репички имат пикантен вкус и могат да заменят в салатата пресния лук. Съчетават се със соево сирене и соева майонеза. Съдържат витамините А, В3 ,С и засилват имунната система.

 

Кълнове от репички Снимка:Thinkstock/Getty Images