Необходими продукти

1 с.л. масло

1 с.л. олио

1 бр. дафинов лист

1 малка глава ситно нарязан лук

1 морков

1 стръкче ситно нарязана целина

2 скилидки чесън

джинджифил

1 с.л. царевично брашно, разбито на паста с малко вода

650 гр. нарязани домати

1 с.л. захар

сол и черен пипер на вкус

100 мл. прясно мляко

300-400 мл. вода

 

Начин на приготвяне

  1. Загрейте олиото и маслото в тиган на средно висока температура. Добавете дафиновия лист и запържете за 20-30 секунди.
  2. Прибавете нарязания лук, морков, чесън и джинджифил и разбъркайте добре. Захлупете тигана и пържете 10-12 минути, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците не омекнат и лукът не придобие златисто-кафяв оттенък.
  3. Добавете пастата от царевично брашно и разбъркайте за 1-2 минути, като не допускате брашното да загори.
  4. Добавете нарязаните домати, захарта, солта, черния пипер. Пресипете сместа в тенджера и оставете да къкри около 20-30 минути, докато доматите не се превърнат в гъста каша.
  5. Изключете котлона, но оставете супата там още 5-6 минути. Махнете дафиновия лист.
  6. Пресипете супата в пасатор и разбийте на пюре. Докато уредът работи, сипвайте прясното мляко и водата на тънки струи. Разбъркайте добре.
  7. После върнете супата обратно в тенджерата и затоплете на котлона.
  8. Сервирайте веднага, като я подправите с малко кориандър и гарнирате с чеснови хлебчета.