Макар и постни, на Игнажден от всички гозби традиционните топли сусамени колачета май най-много се услаждат. Защо и ние да не зарадваме в студената игнажденска вечер всички вкъщи с техния несравним вкусен чар:

Необходими са ни само:

1 кг тесто за хляб от бяло брашно, 20 мл олио, щипка сол и 10 г сусам.

А начинът на приготвяне е изключително лесен и бърз:

От втасалото брашно късаме малки парченца, от които оформяме кравайчета. Отгоре с помощта на виличка "рисуваме" точици и по желание посипваме със сусам. Печем в намазана с олио тава на умерен огън.

По традиция тези дъхави гевречета се наричат още родопски колаци. Благинката, която може да си позволите към тях, е купичка мед. Опитайте!