В цяла Европа настъпва сезонът на горещия сайдер. Още от далечни времена това питие е свързано с идването на зимата и по-точно – на коледните празници. И понеже ние всички тук сме обхванати от предпразнично настроение, си наумихме да опитаме от това традиционно и обичано от много западноевропейски народи питие. Рецептата, която си избрахме и споделяме с вас е любим специалитет и стара гордост на британците. Това, по което английският ябълков сайдер обаче се отличава от френския и от всички останали, е задължителното присъствие в него на боровинките... >>

 

Продукти за 8 порции:

4 чаши червени боровинки, миксирани в блендер
6 чаши ябълков сайдер
корички от 1 портокал, нарязани на широки ленти
2 парченца джинджифил = 1ч.л., обелени и нарязани
3 канелени пръчици
1/2 ч.л. карамфил

За украса: портокалови филийки и пресни боровинки

Всички съставки се смесват в подходящ дълбок (по оригиналната рецепта - глинен) съд, загряват се на умерен огън и се варят в продължение на 8-10 минути. Горещият сайдер се прецежда и се сервира в празнични чаши. Аранжира се с пресни боровинки и портокалови кори.

 

Снимки: blog.redstamp.com

 

Горещ сайдер >>