Продукти:

4 едри ябълки
200 г захар за тестото+150 г за сиропа
100 г краве масло+100 г за сиропа
300 мл сметана
4 яйца
150 г брашно
1 ч.л. набухвател
щипка ванилия
щипка канела

орехи и стафиди за поръсване

Приготвяне:

За сиропа: Обелете ябълките и ги нарежете на лунички. В тиган разтопете маслото, добавете захарта и сметаната. Разбъркайте и варете на слаб огън 5-6 минути. Налейте сиропа във форма за печене Отгоре подредете ябълките.

За тестото: Яйцата, ванилията, канелата и захарта разбийте в продължение на 2 минути. Добавете разтопеното масло при непрекъснато бъркане. Сипвайте брашното с набухвателя постепенно. Излейте тестото върху ябълките. Печете 20 минути на 180 градуса. След това намалете фурната на 150 градуса, покрийте с фолио и печете още 10-15 минути.

Готовата благина обърнете върху чиния, така че ябълките да бъдат отгоре. Поръсете с пудра захар, орехи и стафиди.

Лимонов пай >>

Сочен пай с праскови >>

Вишнев пай >>

 

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...