През лятото много от дамите, с които работя закусват с шейкове и смутита – смес от плодове, зеленчуци, различни супер храни, ядки, полезни мазнини, протеини. Те не само засищат и посрещат нуждите ни от хранителни вещества, но и задоволяват желанието за сладки храни и различни аромати – и то в естествената им форма.

Докато през лятото може да направим студени и разхладителни шейкове и смутита, през зимата се обръщаме към топлите закуски – това не значи, че ще се сбогувате с любимото смути – има много начини да го промените и ‘’сгреете’’ за зимата.

Стоплете рецептата: вместо студено мляко използвайте топло – зимата е чудесно време да опитате и алтернативни млека – овесено, оризово или лешниково.

Разбира се, винаги може да използвате и гореща вода.
Добавете подправки: използвайте джинджифил, канела, индийско орехче или карамфил за аромат и здраве – подправките не само имат антиоксидантни и антибактериални свойства, но и правят зимните смутита наистина вкусни.

Ползвайте сушени или сготвени плодове: печени ябълки и тиква, стафиди, сушени кайсии, фурми или сини сливи – те допринасят плътност и сладък вкус.

Сурови ядки и семена – с тях си набавяте калории, полезни мазнини и чудесна структура за горещото смути – опитайте чия, слънчоглед, сусам, бадеми, орехи. Добре е да ги накиснете предварително, за да се смелят по-лесно.

Предлагам ви няколко изпитани и вкусни комбинации:


Горещ слънчогледов шейк със стафиди и канела


За една порция: ½ чаша суров или покълнал слънчоглед, 3 с.л. стафиди, ½ ч.л. канела, 1 ч.л. краве или кокосово масло, чаша гореща вода

Ако слънчогледът е суров, накиснете го в гореща вода за 20 минути заедно със стафидите. Ако е покълнал, накиснете само стафидите. Изцедете, смесете слънчогледа, стафидите, маслото, подправките и водата и пасирайте до абсолютна гладкост. Сервирайте горещо.

Овесено смути с боровинки

За една порция: ¼ чаша овесени ядки, 2 с.л. орехи, ½ ч.л. канела, 1 чаша гореща вода, ½ чаша боровинки (размразени), ½ с.л. мед

Накиснете овесените ядки и орехи в мъничко гореща вода за да се надуят. В пасатор смесете всички останали съставки, добавете накиснатите овесени ядки и орехи и пасирайте добре.

Ябълков протеинов шейк

За една порция: 1 обелена печена ябълка, 1 чаша топло бадемово мляко, 1 доза протеин на прах, щипка индийско орехче

Пасирайте всички съставки до гладкост и сервирайте напитката топла. Чудесна за спортисти.

Лемон – джинджър с чия

За една порция: сок от 1 лимон, сок от 1 портокал, 1 см корен джинджифил, 3 зърна черен пипер, 1 с.л. чия, 1 ч. чаша вода

Нарежете джинджифила на ситно и го сложете да поври във водата за 2 минути заедно с черния пипер. Прецедете, оставете леко да се охлади за да не е врящо, добавете сокът от плодовете и семената от чия. Изчакайте 5 минути и сервирайте!

Със съдействието на
www.artofrealfood.com