Продукти:

100 г меко масло
130 г кисело мляко
150 г захар
2 яйца
300 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
сокът и настърганата кора от един портокал
30 г шоколад на дребни парченца

За глазурата:

90 г черен шоколад, разтопен на водна баня
1/2 ч. л. олио
златна сладкарска боичка на прах

Маслото и захарта се разбиват и към тях се добавят яйцата. Изсипват се киселото мляко с бакпулвер, портокаловия сок, настърганата портокалова кора и шоколадовите парченца. Постепенно се добавя и брашното. Формичките за мъфини се запълват малко повече от половината. Пекат се в предварително нагрята на 180 °С фурна. Охлаждат се върху решетка.

Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня. В него се потапя калпачето на кексчетата. След като шоколадът се втвърди, се оцветява със златната сладкарска боичка. Разнесена на фин слой, тя придава на кексчетата античен вид. Шоколадът върху калпачето не се заглажда. Колкото повече релеф има, толкова по-интересно и красиво изглеждат сладкишите.

Със златна сладкарска боичка може да се направи лого, надпис или друга картинка. Нужен е само шаблон. Формичката се изрязва от паус или друг вид тънка хартия и се поставя върху мъфина. Боичката се нанася с пръсти или четка.