Горещите летни дни определено не предразполагат към консумация на тежки месни гозби. В същото време булгурът не е толкова чест гост на нашата трапеза, но затова пък е здравословна и питателна храна, особено, ако е в приятната компания на добрите стари зеленчуци, и най-вече – на Негово Величество Домата. Булгурът е всеизвестен с изключително благотворното си въздействие върху кожата, тъй като той способства за изграждането на колагена. Голямото количество целулоза, от която е изграден този чудотворен житен дар, пък прочиства тялото от токсините и излишните мастни натрупвания. Така че, да съхраним свежестта и младостта на кожата си и да запазим фигурата си стройна са чудесни причини по-често да си готвим ястия с булгур, като по-долу описаното:

Продукти за 6 порции:

6 средно големи домата
200 г булгур
6 с.л. печени бадеми
6 с.л. стафиди
6 едри маслини, почистени от костилките и нарязани на колелца
2 с.л. ситно нарязан магданоз
4 с.л. ситно нарязан босилек
3 с.л. ситно нарязан зелен лук
3 с.л. зехтин
лимонов сок на вкус
сол и пипер на вкус

Приготвяне:

Изрежете вътрешността на доматите и ги поставете настрана с дъното нагоре. Междувременно накиснете булгура във вряла вода със съотношение 1:1 за 8 -10 минути,, докато набъбне. После изсипете в купа. За повече аромат, може да го накиснете в зеленчуков бульон.

В купа смесете булгура с всички гореизброени съставки. Овкусете ги със зехтина и лимоновия сок, солта и черния пипер. Напълнете доматите със сместа.

Добър апетит!

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми - тук или тук... :)