Това нежно лятно вдъхновение не само удължава насладата от пъпеша, но и засилва неговия аромат.  Всеки може да приготви домашен плодов сорбет (или сорбе), много по-лесно е от домашния млечен сладолед и е подходяща рецепта  за начинаещи в кухнята. Да споменавам ли, че ще ви спести и калории?

За 4 порции са ви нужни:

2 чаши пъпеш, нарязан на кубчета
2 чаши вода
2 с.л. мед
4 с.л. сирене Маскарпоне
5-6 капки есенция или 2 см. шушулка ванилия

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Загрейте съвсем малка част от водата на среден огън, за да разтворите меда. Смесете в пасатор подсладената вода, останалата вода, пъпеша, маскарпонето и ванилията. Поставете готовата смес в купа и сложете във фризера. След 2 часа извадете сместа и я пасирайте още веднъж. 2 часа по-късно разбийте отново и вашето сорбе е готово. Преди да сервирате, поставете купата на стайна температура за 20 минути, за да е лесно да отделите топките леден десерт.

Ако не разполагате с пасатор, въоръжете се със здрава шпатула и разбърквайте ръчно сместа. Сервирайте сорбето в купички и декорирайте с цвете или листенце свежа мента.

Със съдействието на www.artofrealfood.com