На днешния голям празник се изкушихме да ви споделим рецептата за един върховен домашен сладкиш. И както със сигурност се досещате от снимката, става дума за пухкавите тестени топчета, пълни с уханно блаженство – еклерите. За тази сладка идея благодарим на наша участничка във вкусната тема "Поверително от кухнята" от Форума на мама с никнейм styllisima.

Продукти:

1 ч.ч. вода
100 г олио
щипка сол
2 ч.ч. брашно
5 яйца
разтопен на водна баня шоколад

За еклеровия крем:

1 л. прясно мляко
2 ч.ч. захар
2 ванилии
10 с.л. брашно
1 яйце

Приготвяне:

Кипваме водата, добавяме олиото и щипка сол. Сваляме от котлона и постепенно изсипваме брашното, бъркаме докато се получи гладка смес. Предварително разбитите яйца сипваме на тънка струйка в сместа. В намазнена тава подреждаме шприцованите еклерчета и ги печем на умерена температура, докато придобият златист оттенък. Изключваме фурната и ги оставяме малко да постоят вътре.

Преминаваме на крема:

В съд с двойно дъно или на водна баня слагаме да заври млякото, прибавяме захарта и ванилията. Междувременно разбиваме яйцето с брашното и малко студено прясно мляко и изсипваме бавно във врящото мляко, като бъркаме енергично.

Вече опечените и поизстинали еклери ги пълним с крема с помощта на шприц. Ако не разполагаме с такъв, разрязваме еклерите на половина, поставяме крем и захлупваме.

Накрая ги обливаме внимателно с разтопения на водна баня шоколад.

Да ви е сладко!

Споделете с нас още нови и любими за вас кулинарни постижения. Очакваме ви тук, на вкусната страничка на Форума на мама :)