Дългоочакваният сезон на черешите настъпва на широк фронт. Ето защо ви поднасяме няколко превъзходни десерта с тяхно участие, където може да им се насладите както в прясно състояние, така и като нежна добавка в печени сладкиши.  

Черешов крем

Продукти:
½ л черешов сок
70 г брашно
150 г захар
2 яйца
ванилия

Приготвяне:
Разбъркайте жълтъците и прибавете към тях захарта и брашното. Добавете няколко лъжички от черешовия сок и отново разбъркайте. След като се получи рядка кашица, долейте и останалия сок. Сложете на котлона на умерен огън и бъркайте, докато кипне. Свалете от огъня. След като поизстине, добавете разбитите на сняг белтъци, бъркайте внимателно. Разпределете крема на порции, гарнирайте с череши и поднесете с бишкоти.

Суфле с череши

Продукти:
6 яйца
100 г брашно
100 г краве масло
½ л прясно мляко
300 г пресни череши
15 г сухар
пудра захар
малко брашно за плодовете

Приготвяне:
Затоплете маслото и прибавете към него брашното. Пържете много малко. Сипете прясното мляко и бъркайте, докато кипне. Щом се посгъсти, свалете сместа от огъня и след като поизстине, прибавете един по един жълтъците. Белтъците разбийте на сняг и комбинирайте внимателно със сместа. Измитите и изчистени от костилките череши оваляйте в брашно, за да не потънат в тестото и разбъркайте със суровото суфле. Печете в намазан с масло и поръсен със сухар съд. Поръсете с пудра захар и ванилия. Сервирайте това плодово изкушение още топло.

Сладкиш от череши с козуначена мая

Продукти:
250 г брашно
500 г плодове
½ пакетче краве масло
60 г пудра захар
3 яйца
170 мл прясно мляко
сухар
5 г канела на прах
10 г мая за заливката
щипка сол

Приготвяне:
От пресятото брашно и маслото направете трохи и добавете към тях захарта и солта. Маята натрошете и замесете със 70 мл мляко и брашно. След като шупне, с нея и едно яйце замесете и брашното. Разстелете тестото върху тавичка и оставете да втаса. Отгоре наредете изчистените от костилките череши и поръсете с канела, захар и сухар. Между тях тук-там сложете бучки масло, което е останало от пакетчето. Печете в умерена фурна. Залейте с мляко и 2 яйца и отново печете, докато придобие златист загар.

Овесени ядки с череши

Продукти:
120 г овесени ядки
800 мл прясно мляко
200 г захар
50 г бадемови ядки
50 г орехови ядки
50 г лешници
250 г череши
лимонов сок на вкус

Приготвяне:
Овесените ядки накиснете в прясното мляко за около 3-4 часа. Като набъбне, разбъркайте добре с плодовете, орехите, бадемите, лешниците, захарта и лимоновия сок. Разпределете в порции и гарнирайте с почистени пресни или озахарени череши.