Bruschetta е италианско предястие, което традиционно се приготвя от 15 век. Върху препечен хляб се слага чесън, намазва се със зехтин, сол и черен пипер. Съществуват и много вариации на брускетите – с домати, зеленчуци, боб, консервирано месо и сирене. Най-известната рецепта извън Италия включва босилек, зехтин, пресни домати, чесън и моцарела. Ето я и нея:

Продукти:
1/2 франзела (може и друг хляб)
2 домата
3-4 скилидки чесън
пресен босилек (може и изсушен)
100 г моцарела (може и обикновено сирене)
зехтин

Приготвяне:
Нарежете франзелата на филийки, за предпочитане да не са много тънки. В хаванче начукайте чесъна, 3-4 супени лъжици зехтин и малко босилек (ако е пресен го нарежете на ситно). С тази смес намажете филийките и от двете страни. Сложете в загрята на 200 градуса фурна за няколко минути, докато хлябът хване лека коричка. Доматите измийте, обелете, отстранете семето и нарежете на малки кубчета. Поръсете по-малко в средата на всяка филийка. Поставете по няколко кубчета от нарязаното на ситно сирене. Полейте с малко зехтин и добавете по едно стръкче пресен босилек или изсушен. За десетина минутки сте готови с предястие за неочаквани гости.

брускети

Брускетите имат много и различни разновидности - с колбаси, морски деликатеси, маслини, чушки и различни зеленчуци, така че можете да си измислите своя собствена рецепта. Важното е хлябът да е препечен, зехтинът - намазан, а коремчето - тръпнещо в очакване!