Това леко и пикантно ястие е част от здравословната средиземноморска кухня, но нищо не ни пречи да си го приготвим и у дома. Ако искате да превърнете това блюдо в изискано ястие, добавете към него наистина пикантна горгонзола, за да овкусите цветчетата броколи и карфиол.

За да приготвим 4 порции, са ни необходими:

ок. 300 г броколи и още толкова карфиол, разделени на цветчета
1 вр. пресен лук
50 г краве масло
3 с.л. брашно
300 г прясно мляко
200 г нарязана на едро пикантна горгонзола
4 чери доматчета, нарязани на половинки и 4 яйца

И така, да пристъпим към магията:

Най-напред сваряваме букетчетата зеленчуци в 1 ч.ч. вряща вода само за ок. 3-4 мин. Отцеждаме ги и запазваме водата за соса.

Първо да приготвим соса. Разтопяваме маслото, добавяме ситно нарязаната връзка лук, брашното. Отделно разбиваме млякото, яйцата и половината от запазената вода. Изсипваме постепенно сместа и оставяме да заври при постоянно бъркане само за 2 минути. Получава се лек гладък сос.

Следва добавянето на зеленчуците и сиренето. Но не слагайте цялото сирене. Запазете 1/3 от него.

Прехвърляме в тавичка за печене, подреждаме нарязаните чери и поръсваме с останалото сирене. Печем 4-5 минути, докато се зачерви и стане приятно златисто-розово на цвят.

Тази благоуханна вкусотийка може да бъде поднесена за обяд като гарнитура към изпечено пилешко бутче или за вечеря с шепа маслини.