За да зарадвате малчуганите за техния рожден ден или тържество, не е нужно да стоите с часове в кухнята. Една красива и грабваща идея за всички деца са близалките с шоколад, украсени с шоколадови пръчици, кокосови стърготини или натрошени ядки. Изпълнението й, разбира се, няма да ви отнеме часове над печката или котлона.

Най-лесно можете да направите подобни близалки с шоколадови бонбони, които имат сферична форма. Набодете ги на клечки за зъби. Разтопете шоколад на водна баня, потопете близалките в него. Докато все още не е застинал шоколадът, имате свободата да украсите близалките с всевъзможни благини - стърготини, кокос, пръчици, или да украсите със захарно тесто.

 - Натрошените ядки също ще изглеждат красиво и вкусно.

 - В зависимост от това какъв ефект искате да постигнете, може да използвате и бял шоколад за контраст с останалата украса.

 - Ако искате да се включите по-активно в приготвянето на близалките - замесете тесто за меденки, което да е малко по-гъсто, за да не се разтича, когато оформяте топките. Изпечете ги, след което повторете процедурата с потапянето в шоколада и украсяването.

 - Още един вариант е използването за основа на локум - така формичката на близалките ще стане квадратна. Преди да потопите в шоколада, отупайте добре от пудрата захар, за да може да хване по-добре. А за по-креативните - украса със захарно тесто.

 - В случай, че разполагате с повече време - може да украсите и с шприц.

Остава шоколадът да застине и да подредите в красива чаша, кана или купичка!