Един плод, налят със слънчеви лъчи. Един вкус, напомнящ лятото. Един цвят, символизиращ страстта. И всичко това в домашно направено сладко, затворено в бурканчета. Ето как да забъркате магията.

Продукти:

2 кг череши
1,5 кг захар
160 г белени бадеми
3 с. л. ромчереши
Измийте черешите. Най-бързо става като ги поставите в гевгир и пуснете върху тях студена течаща вода. Почистете от костилките. Става лесно като използвате по-тънката страна на затворена безопасна игла. Пробийте малка дупка в плода, подхванете костилката с иглата и леко я издърпайте навън. Внимавайте да не разширявате много отвора. Разкъсаните плодове и тези с големи дупки стават безформени, след като плодът се развари. А една от разликите между конфитюра и сладко е именно тази - плодовете в сладкото са цели и се виждат ясно.

Поставете черешите и захарта в дълбок съд. Сложете ги на котлона и варете. Бъркайте с дървена лъжица, но внимателно, за да не смачкате плодовете. Черешите съдържат 82% вода и затова имат нужда от малко повече варене. Кожата и месестата част на черешите съдържат каротин, витамини РР, С и В1. Образувалата се по време на варенето пяна може да обирате с решетъчна лъжица.

За да проверите дали сладкото е готово, вземете малко количество от соса в лъжичка и капнете върху равна чиния. Ако капката не се разтича, сладкото е готово.

Добавете бадемите и рома и оставете още 10 минути да поври на по-слаб огън. Времето е достатъчно, за да се смесят вкусовете и ароматите, но консистенцията на бадемите да не се промени драстично.

Още горещо, сладкото се сипва в чисти и сухи стъклени бурканчета с винт и се затваря. Обърнете ги с капачките надолу върху мека кърпа.
череша
Количествата и съотношенията на продуктите са ориентировъчни. Бихте могли да ги промените според вкуса и нуждите си. Тези, които обичат повече благо и сладко с по-гъста консистенция, могат да увеличат количеството захар, така че количеството да стане 1:1. Ромът може да замените с друг вид алкохол по избор – амарето, вино марсала, или напълно да го изключите.
сладко