Ако имате специален повод - сватба, годеж, рожден ден, юбилей, или просто искате да се представите пред приятелите си с нещо по-така, може да превърнете обикновените биквити в истински шедьоври. Как ли? Това, което ви е нужно е захарно тесто, формички за сладки и малко въображение. Може да използвате формички, според темата на тържеството - пеперуди, цветя и други. Захарно тесто може да купите готово от магазините или да си приготвите сами по тази рецепта. Когато в състава му има глюкоза, то е по-лъскаво и красиво.

Необходими продукти:

1 яйце
1 ч.ч. пудра захар
2 ½ ч.ч. брашно
250 г масло
1 ч.л. канела

готово захарно тесто с глюкоза
50 г натурален шоколад
златна сладкарска боичка на прах
червена сладкарска боичка на прах (цвят кармазин)

Приготвяне:

Нарежете маслото на малки парченца и го оставете да се размекне на стайна температура. През това време замесете меко тесто от останалите продукти. Оформете го на топка и го завийте в  домакинско фолио за свежо съхранение. Оставете го в хладилника за 1 час.

Поръсете работната повърхност с малко брашно и разточете тестото така, че да се оформи лист с дебелина около 0,5 см. С формички на калинка и ангелче изрежете фигурките.

сладка

Подредете ги в тава, върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята 180° С фурна  и за около 12 минути.

Оставете бисквитите да изстинат добре преди да ги декорирате. Добре е да се охлаждат върху решетка, за да прониква въдух от всичките им страни.

сладка

Разточете захарното тесто на тънко и изрежете фигурки на ангелчета със същата формички. Няма нъжда да го оцветявате, защото то ви е нужно бяло. Намажете бисквитата с мед и залепете захарното тесто върху нея. С тънка четка вземете от златната боичка и оцветете ореола на ангелчето.

Другата част от готовото захарно тесто поръсете с червената боичка и омесете, така че да се оцвети хомогенно. Разточете на тънко и изрежете фигурки на калинки със същата формички. С нож изрежете главата и краката. Намажете бисквитата с мед и залепете захарното тесто върху нея.

Разтопете шоколада на водна баня. Добавете няколко капки олио за блясък. Течният шоколад сипете в хартиена фуния или кухненски пош с тънък накрайник и нарисувайките точките и крилата на калинките. Върху самото тесто пък запълнете с шоколад мястото на главата и крачетата.

калинки