Любим деликатес на мечките, легендарна с червения си хайвер, редовно рибно блюдо на трапезата на всички народи от древни времена до днес – това е сьомгата.

Изключителните си здравословни свойства тази риба дължи на високото си количество протеини, на витамините А, D и В комплекс, на минералите - селен, фосфор, цинк, желязо, калций. Сьомгата, благодарение на особено богатото си съдържание на омега 3 мастни киселини, предпазва от сърдечно-съдови заболявания, намалява количеството на високия холестерол, подобрява паметта, заздравява кожата, косата и ноктите, дори предпазва от рак.

И така, за да се почувствате по-здрави, жизнени и още по-красиви, ви поднасям една много лека и приятна рецепта за бланширана сьомга с доматено сосче:

Продукти:

Филе от розова сьомга – 600 гр. минимум (колкото повече, толкова по-вкусно!)
1 голяма глава червен лук (ако имате слабост към яхнийките с повечко лук, може да добавите още една)
2-3 тънко нарязани морковчета
1 с.л. зехтин за бланширането
1 бурканче с доматен сос (за предпочитане от градината на баба)

Приготвяне:

Нарязваме сьомгата на големи кубчета от 2-3 см. Загряваме зехтина в тиганче и добавяме лука и морковите. Задушаваме (бланшираме) на средна температура за ок. 2 мин. Добавяме доматения сос и изчакваме да закъкри, след което добавяме парченцата сьомга, разбъркваме леко и покриваме с капак. Смесените сьомга и сос задържаме върху печката за около 3 минути и ястието е готово. Поднася се гарнирано с ориз и украсено с фино нарязан магданоз.