Агнес е един от десертите на моето детство. Възприемам го като нещо изключително, защото трябваше да чакаме три-четири дни глазурата с жълтъците да се втвърди. Тавата стоеше над гардероба в спалнята (понеже там е по-хладно), покрита с вестник – най-често „Отечествен фронт” или „Вечерни новини”, защото никой вкъщи не беше партиец.

Представете си какво изпитание е за едно дете да чака три-четири дни за сладкиш. Та дори за баклава не се чака толкова. На нея й стигат 24 часа, за да стане. Вратът ми се схващаше от гледане към гардероба. Там все едно бе Млечният път с всички видове мечки и прочие съзвездия.

Но стига толкова спомени. Да преминем към сухата фактология на рецептата.

Продукти
4 белтъка и 4 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. брашно
200 г масло
1 пакетче ванилия
1 ч.ч. пудра захар

Белтъците и захарта се разбиват като за целувки. Отделно се разбърква маслото с орехите и ванилията. Към тази смес се добавят белтъците. Накрая се слага брашното и се изпича във фурна. След като изстине, се покрива с глазура от 4 жълтъка и 1 ч.ч. пудра захар, разбити доста добре.

Вероятно всеки има гардероб, над който ритуално да постави агнеса. Проблемът е, че вестник „Вечерни новини” вече не излиза. А и по принцип вестници вече почти не се купуват. От друга страна, няма как да покриете тавата с таблет или смартфон. Затова помислете за нещо друго, което детето да запомни с умиление. И като стане голям човек, да разказва на децата си как се е чакало по три дни и три нощи „онова жълтичкото да засъхне”.