Отрупана трапеза. Цялото семейство. Сладка раздумка. Коледа е чудесен празник, който рано или късно обаче кулминира в мащабно, грандиозно хранене с най-вкусните ястия. И тази ода на радостта би била нищо без грандиозния акорд на десерта. Събрахме малко примери от света, където добре разбират колко е важно да се хапва сладко накрая.

Дания – Risalamande

Датският десерт risalamande има френски корени – думата означава буквално “ориз с бадеми”. Това е относително модерен десерт, но Коледа без него е невъзможна. Към рецептата за обикновено мляко с ориз добавяте разбита сметана, ванилов сос и натрошени бадеми. Десертът се сервира студен, полят с черешов сос. Традицията повелява освен натрошените бадеми да добавите и един цял – ако ви се падне, докато сладко похапвате, сами разбирате, че от късмет няма да се отървете.

 

Великобритания – Plumpudding

 

Средновековната традиция на сливовия пудинг е запазена и до днес, когато коледната трапеза на кралство Великобритания би изглеждала осиротяла без тази вкусна желирана топка плодове. Бързаме да уточним, че в сливовия пудинг сливи няма – поне не по рецепта, а името идва от средновековната употреба на думата plum в смисъла на “стафиди”. Пудингът представлява желирани сушени плодове от общ характер, овкусени според желанието ви с канела, джинджифил и други подправки. Пудингът също така е обилно напоен с алкохол, като е нужно да престои поне месец, за да “стегне”, а алкохолът да проникне във всяка текстура на някога сушените плодове. Желиращият ефект се постига с разбъркани яйца и говежда мас – много вкусно!

Италия – Panettone

 

Панетоне е италиански десерт, познат и в България в последните години - характерната му бухнала форма подсказва близостта в кулинарните традиции, които ние интерпретираме с нашенски, пухкав козунак. Панетонето търси корените си още от времето на Римската империя. Но победоносният му поход на коледната трапеза се случва след Втората световна война, когато група милански пекари започват да произвеждат много панетоне, при това на отлична цена. Всичко останало е история – и пухкаво парче вкус, което можете да преглътнете по-лесно с чаша дижестив.

Франция - Buche de Noel

 

Коледното пънче е част от празничната трапеза на всеки французин. Някога традицията повелява за празника да бъде запален хубав голям дървен пън, който да бъде поливан с мед, мляко или вино, за да дава поне три дни топлина в дома. Изобретяването на централното отопление прави пънчето излишен атрибут от празничната еуфория – предизвикателство, което талантливите френски сладкари не пропускат да приемат. Buche de Noel, или коледното пънче е сладкиш, пълен с млечен (за щадящите холестерола) или маслен крем (за ценителите на традицията). Заливката включва шоколад, карамел или ванилов сос, според вкусовите предпочитания на семейството. За да оцелеете след тежкия калориен бонус на благата вест, във Франция ви препоръчват да полеете отгоре едно арманяче или коняче. За финал кафето е подразбиращо се.

Полша - канелени сладки, кекс с извара

 

Полските десерти за коледната трапеза се отличават със своята предвидимост. Няма нищо изненадващо в пая с мак, сушените плодове или кезекухен (кекс с извара). Повече внимание можем да отделим на специалния кекс с подправки – по своите съставки той напомня на канелените сладки, но се отличава с цяла щипка допълнителни съставки като кардамон, пипер, карамфил, анасон, мак, джинджифил и др. Звучи адски вкусно, с чай, ммм.

Южна Корея - торта със сметана

 

Южна Корея е единствената държава в Азия, в която Коледа е официален празник, тъй като в държавата има католическа общност. За трапезата на тези корейски граждани е много важно да присъства традиционния коледен сладкиш със сметана. Торта с много крем, плюс захарна декорация в различни цветове и форма. Корейците се редят на опашки за такава.

Мексико – Pinatas

 

В Мексико Коледа е много важен празник. Част от традицията е от къща на къща да се предава специална коледна люлка. Когато люлката пренощува при вас, трябва да поставите в нея специалната коледна кукла от картон pinata, която е пълна с лакомства, сладки неща и плодове. След като люлката обиколи цялата общност, тя се връща в църквата, където куклите pinatas се окачват на олтара. Децата трябва със затворени очи да се опитат да уцелят куклите с дървени пръчки. Когато счупят картонената обвивка, десертът е логичната награда.