Картофи в мляко

1 кг обелени и измити картофи се нарязват на кубчета и се варят 10 минути във вода, след което водата се излива. Картофите се заливат с 400 г горещо прясно мляко и се варят още 20-30 минути на слаб огън. Към така приготвените картофи се добавя около 50 г краве масло и сол на вкус. Разбъркват се чрез разклащане на съда.

Картофи със сметана

1 кг изчистени картофи се варят в подсолена вода. След изливане на водата, към тях се прибавят 100 г сметана, 25 г краве масло, сол на вкус и ситно нарязан магданоз. Разбъркват се и се поднасят. Поднесете с гарнитура от зелена салата и гъби. По желание всяка порция облейте с по 1 с.л. сметана.

Картофени кюфтенца

1 кг измити картофи се сваряват, обелват се преди да изстинат и се намачкват. Към полученото пюре се добавя 1 с.л. олио, 2 яйца и 60 г брашно. Продуктите се смесват добре и от сместа се оформят кюфтета. Изпържват се и от двете страни и се поднасят с гарнитура според сезона и предпочитанията.

Картофена крем супа

Нареже 1 глава лук на ситно и леко запържете. Добавете 500 г обелени и измити картофи, залейте с 3 чаши вода, посолете и варете 25-30 минути. Сварените картофи претрийте заедно с отварата, добавете 400 г горещо прясно мляко и разбъркайте. Преди да поднесете, застройте супата с 25 г краве масло, 150 г прясно мляко и 2 жълтъка. Сервирайте с хрупкави филийки препечен пшеничен хляб.

 

Огретен с картофи, сирене и кашкавал

Продукти: 5 картофа, 1 с.л. краве масло, ¼ чаша прясно мляко, ½ яйце, по 1 с.л. настърган кашкавал и сирене. Нарежете на кубчета картофите, задушете ги леко с част от мазнината и малко вода. В съд за печене поставете ред картофи, ред настъргано сирене, като завършите с картофите. Залейте с разбитото с млякото яйце. Поръсете с настъргания кашкавал и останалото масло и печете около 30 минути. Украсете със ситно нарязан магданоз.

 

Вижте още:

5 изкусителни топинга за печени картофи >>

Млечна запеканка с картофи и карфиол >>

Суфле с шунка и картофи >>

Печени картофи с топено козе сирене >>

Картофи с аншоа на фурна >>