Много може да се говори за яйцата. Тази суперхрана смело може да бъде наречена най-съвършеният източник на висококачествен протеини за организма. Съхранява се лесно и може да се комбинира както пресни, така и с дълготрайни продукти. Ястията, които се приготвят с участието на този удивителен продукт могат да бъдат най-разнообразни, а повечето от тях са готови само за няколко минути. Точно такива рецепти сме подбрали за вас по-долу. Всяка една от тях е за 4 порции:

Салата с яйца, авокадо и домати

Сварете 6 яйца за 10 минути. Отцедете и ги сложете в купа със студена вода, за да изстинат. Смесете 120 г зелени или цветни салатени листа с 500 г нарязани на едро домати и 2 плода авокадо, обелени и нарязани на кубчета. Обелете и накълцайте яйцата и ги добавете към салатата. Към нея добавете малка връзка накъсани листа от босилек, около 20 г, 3 с.л. зехтин, 2 ч.л. балсамов оцет и сол на вкус. Залейте салатата с дресинга и разбъркайте внимателно.

 

Салата Айсберг с пъдпъдъчи яйца >>
 

Макарони със забулени яйца

Свалете 500 г макарони в подсолена вряща вода, като следвате указанията на опаковката. Отцедете, като запазите около 100 мл от водата и върнете макароните в топлата тенджера. Добавете 2 с.л. зехтин, 4 с.л. настърган пармезан, сол и черен пипер. Добавете половината от запазената вода и разбъркайте внимателно. Докато макароните се приготвят, сварете 4 забулени яйца за 2 минути, т.е. докато белтъците се втвърдят, а жълтъците са все още течни. Разбъркайте отново макароните, като добавите още малко от запазената течност, ако ви изглеждат сухи, след което ги разпределете в 4 порции. Поставете яйцата върху макароните. Добавете по 1 ч.л. хайвер или зелени подправки върху всяко яйце. Сервирайте още топли.

 

Макарони с горгонзола на фурна >>

Суфле със сирене

Отделете белтъците от жълтъците на 8 яйца и поставете жълтъците в голяма купа. Разбийте ги добре с няколко щипки смлян черен пипер и 150 г ситно настъргано зряло сирене, като грюер или чедър например. В друга купа разбийте белтъците на твърда пяна, след което ги добавете към жълтъците много внимателно. В голям тиган разтопете 20 г масло и изсипете яйчената смес. Пържете на слаб огън, без да бъркате, около 5 минути, докато крайчетата станат златисти и яйцата бухнат. Нарежете на 4 парчета и сервирайте в купички заедно хрупкав хляб и зелена салата.

 

 

Суфле с шунка и картофи >>

Яйца Фу Йонг, или омлет по китайски

Сварете 250 г дългозърнест ориз във вряща вода за 12-15, докато омекне. Отцедете в сито, измийте го със студена вода и отново го отцедете. Загрейте 2 с.л. зехтин в голям тиган, на умерен огън. Разбийте 8 яйца с 1 с.л. соев сос и ги сипете в тигана. Изпържете, като бъркате внимателно, докато започнат да се стягат, след което добавете ориза, 150 г нарязани домати, 4-5 стръка нарязан на ситно зелен лук и разбъркайте. Продължете пърженето, докато яйцата се стегнат напълно. Сервирайте, поръсени със сусам.

 

 

Омлет със сирене на фурна >>

Бъркани яйца с филе от сьомга

Задушете 4 филета сьомга в половин пръст прясно мляко, докато променят цвета си. Отцедете и запазете млякото. Оставете филетата да изстинат малко и ги намачкайте с вилица. В средно голяма купа разбийте 8 яйца, след което добавете 100 мл от запазеното мляко, 1 с.л. нарязан пресен лук и няколко щипки смлян черен пипер. В голям тиган разтопете 20 г масло, добавете яйцата и запържете внимателно, като бъркате постоянно с дървена лъжица. Добавете намачканата риба, разбъркайте и сервирайте с гарнитура от домати.

 

Задушена сьомга с краставички и лимон >>