Според специалистите диетолози пълнозърнестата закуска, както и тази, включваща в състава си яйца, е най-здравословната и пълноценна храна в първите часове на деня.

Ако имате проблеми с килограмите, на закуска трябва да наблегнете на въглехидратите. Колкото повече тези въглехидрати се набавят от пълнозърнеста закуска, толкова по-добре. Те съдържат фибри, витамини от групата В и антиоксиданти, прочистват от токсини и засищат за продължителен период от време.

Същата роля изпълняват и протеиновите закуски, особено тези, които включват в състава си яйца. За яйцата всички знаем, че съдържат усвоимите от организма протеини. 

Ето и няколко превъзходни идеи за здравословни закуски с гореспоменатите продукти:

#Закуската на проф. Мермерски

Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. мед
1 ч.л. ябълков пектин
шепа смлени орехи
1 ч.л. канела
30 капки клеева тинктура

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
От предната вечер разтворете пектина в киселото мляко. На сутринта добавете и останалите продукти. По желание може да добавите парченца суров или сушен плод.

#Овесена каша с плодове

Продукти:
5 с.л. овесени ядки
½ ябълка на парченца
½ банан на парченца
2 фурми на ситно
2 сушени кайсии на ситно
шепа смлени орехи
1 с.л. мед
½ ч.л. канела

Приготвяне:
Поставете овесените ядки в малко вода и ги оставете да престоят една нощ. На другия ден ги сварете в същата вода. След като изстинат, добавете и останалите продукти.

#Палачинки от банани без брашно

Продукти:
4 яйца
2 банана
бучка краве масло

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Разбийте добре яйцата и намачкайте бананите. Съберете двете съставки. В нагрят тиган разтопете малка бучка масло и направете малки палачинки от сместа.

#Варено жито със сушени плодове и орехи

Продукти:
1 ч.ч. жито
½ ч.ч. смлени сурови ядки по избор
½ ч.ч. сушени плодове по избор на ситно
2 с.л. мед
½ ч.л. канела

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Сварете житото от предната вечер според указанията на опаковката. Когато е готово, отцедете го от водата и добавете меда. Накрая добавете ядките и сушените плодове. Същата здравословна закуска, вместо с жито, може да приготвите с киноа или елда.

#Омлет с тофу и броколи

Продукти:
2 яйца
100 г тофу на парченца
1/3 праз на ситно
2-3 розички броколи
малко зехтин

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Загрейте в тиган с незалепващо покритие няколко капки зехтин. Сотирайте първо праза, като го разбърквате. Добавете яйцата, а след 4-5 минути и останалите продукти. За да сте сигурни, че яйцата са готови, може да ги обърнете с помощта на шпатула и от другата страна.