Рибата и морските дарове са едни от най-полезните храни. Те доставят така необходимите за човешкия организъм вещества като омега-3 и омега-6 ненаситените мастни киселини, с чието съдържание може да се похвалят много малко храни. Богати са още и на много витамини и минерали. Радвонта консумация на риба и морски дарове е чудесна профилактика на сърдечно-съдовата система, повишава имунитета, поддържа ума бистър и свеж. Още много може да се говори за качествата на тази удивителна храна от океана, но ние бързаме да ви предложим 4 вкусни и пикантни блюда с тяхното главно и забележително участие:

Печени миди с бекон и брюкселско зеле

Продукти за 4 порции:

12 големи миди
2 с. л. зехтин
150 г пикантен осолен бекон, нарязан на зарчета
1 средно голяма глава лук, тънко нарязана
6 чаши брюкселско зеле, нарязано
сол и смлян черен пипер на вкус
2 с.л. оцет от оризово вино
1 с. л. масло

Приготвяне:

В голям тиган сипете 1 с. л. зехтин и в него запържете кубчетата бекон около 2 минути, докато се поразтопят и покафенеят. Добавете лука и брюкселското зеле, подправете със сол и черен пипер и пържете около 6 минути, като разбърквате, докато променят цвета си. Накрая добавете оризовия оцет и след като кипне, прехвърлете в друг съд.

Поръсените щедро със сол и черен пипер миди изпържете в маслото до златистокафяво от двете страни. Посипете ги с изпържения бекон и брюкселското зеле и разбъркайте. Оставете ястието да се задуши още 2-3 минути. Сервирайте веднага.

Снимка: seriouseats.com

 

Риба треска с картофи и швейцарско зеле

Продукти за 4 порции:

2 ½ с. л. зехтин
4 средно големи картофа, нарязани на кубчета
сол и смлян черен пипер на вкус
1 средно голяма глава лук, фино нарязана
4 чаши листа от швейцарско къдраво зеле листа, нарязани на тънки ленти
щипка лют червен пипер
¾ чаша пилешки бульон
4 филета от риба треска
2 с.л. пресен сок от 1 лимон
½ чаша нарязан магданоз

Приготвяне:

Загрейте зехтина в голям тиган. Добавете картофите, поръсете ги сол и черен пипер и разбъркайте и пържете ок. 3 до 4 минути, докато започнат да променят цвета си. Добавете лука, зелето и лютия пипер. Подправете със сол и черен пипер. Добавете 2 с. л. пилешки бульон и продължете готвенето. Задушавайте още около 3 минути, докато лукът и зелето омекнат. Добавете лютия пипер и разбъркайте добре.

Поръсете рибата със сол и черен пипер. Намалете котлона на умерен огън и пържете филетата риба до златисто от двете страни. Покрийте с капак и задушете около 3 до 5 минути. Отхлупете и поръсете с лимонов сок и магданоз. Направете в сервирните чинии канапета от задущените лук, зеле и картофи. Настанете филетата върху всяко от тях. Сервирайте веднага.

Снимка: seriouseats.com

 

Морски дарове във винен сос

Продукти за 6 порции:

2 с.л. студено пресован зехтин
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
сол и смлян черен пипер на вкус
щипка лют червен пипер
1 ч.л. сушен риган
2 скилидки чесън, смлeни
2 едри домата, обелени и нарязани
1 чаша червено вино
6 чаши миди, измити и бланширани
4 филета бяла риба (треска или камбала), нарязани
½ кг скариди, сварени и обелени
½ чаша пресни листенца магданоз, нарязани на ситно
1 лимон на резенчета
препечен хляб

Приготвяне:

Загрейте олиото в голям тиган на умерен огън. Добавете лука заедно с щипка сол и разбъркайте около 2 минути, докато омекне. Добавете чесъна, лютия пипер, ригана и задушете ок 30 секунди, докато сместа се ароматизира.

Добавете доматите и бъркайте, докато омекнат. Сипете и нарязаните картофи и разбъркайте. Загасете с червеното вино, разбъркайте и добавете бланшираните миди, скаридите и нарязаното филе. Разбъркайте, покрийте с капака и задушете около около 8 до10 минути. покрийте и варете. Подправете на вкус със сол и черен пипер, поръсете с магданоз и зехтин. Украсете с резен лимон и сервирайте с филийки препечен хляб.

 

Камбала с гарнитура от царевична салата

Продукти за 4 порции:

3 с.л. зехтин
Царевица от 2 кочана, наронена и сварена
сол и смлян черен пипер на вкус
1 люта чушка
3 тънко нарязани глави лук
1 шепа стафиди
4 чери домати, нарязани на половинки
½ чаша пресни листа от мента
1 с.л. студено пресован зехтин
4 филета камбала

Приготвяне:

Сипете 1 с.л. от зехтина в голям тиган на умерен огън. Добавете царевицата, щипка сол и черен пипер и варете, като разбърквате от време на време в продължение на 5 минути, докато царевицата леко се позлати.

Сипете царевичната смес в купа за сервиране, добавете доматите, листенцата мента, лимоновия сок, зехтин и украсете с червената чушка. Подправете на вкус.

Отново използвайте тигана, за да изпържите в останалия зехтин поръсените със сол и черен пипер филетата камбала. Пържете около 4 минути от всяка страна. Извадете и сервирайте върху царевичната гарнитура.