Наближава Коледа! Празничното настроение ни завладява с всеки следващ ден и ни подтиква да правим традиционните за сезонна деликатеси. Днес обръщаме внимание на сладките, които обичаме да правим в семейна компания. С тази разлика, че рецептите, които следва да ви представим са заети от чуждестранната кухня. Да ви е сладко и коледно!

#Австрийски коледни сладки "Ангелски очи" (Engelsaugen)
Зад всяка сладка, носеща красивото име „Ангелски очи”, задължително се крие поне едно малко дяволче, готово да я излапа още топла-топла. Комбинацията от маслено тесто и кайсиев или ягодов мармалад, гарнирана с печени ядки, е от онези вкусотии, които свършват още преди тавата да е извадена напълно от фурната.

 

Продукти:
200 г краве масло, меко
100 г захар
2 жълтъка
1 ч.л. ванилена захар
400 г брашно
100 г ягодово сладко
100 г кайсиево сладко
200 г натрошени на едро белени бадеми

Приготвяне:
Жълтъците, захарта и ванилената захар се разбъркват с вилица в дълбока купа. Добавят се брашното и маслото и се замесва малко тесто, след което се прибира в хладилника за 2-3 часа. От охладеното тесто се гребва с чаена лъжичка и се оформят малки топченца, овалват се в натрошените бадеми и се подреждат в застлани с хартия за печене тави, на 2-3 см разстояние едно от друго. Всяко топченце се притиска в средата с пръст, за да се оформи малка вдлъбнатина.
Сладките се пекат около 15 мин. на 175 градуса или докато краищата им порозовеят леко. Изваждат се от фурната, изчаква се 5 мин. и в средата на всяка сладка се сипва по малко от сладкото.

#Еспресо звезди по италиански
За да си представите какви чудеса прави малко кафе с една бисквита, задължително трябва да опитате тази рецепта. Тъмните зрънца превръщат и най-обикновената сладка в екзотична красавица, пълна с ентусиазъм и собствено ухание.

Продукти:
260 г брашно
2 ч.л. разтворимо кафе
1 щипка сол
160 г масло на стайна температура
½ ч.ч. захар
½ ч.л. течна ванилия
150 г млечен шоколад

Приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват с миксер, докато се получи хомогенна смес. Добавят се ванилията, разтворимото кафе и щипката сол и се разбърква отново. Накрая се изсипва брашното и се омесва меко тесто, което се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилника за поне 2 часа. Охладеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност и от него се изрязват бисквити с формата на звездички. Сладките се подреждат в застлани с хартия за печене тави и се пекат на 190 градуса около 10 минути.
След като бисквитите се охладят напълно, се потапят до половината в разтопения на водна баня шоколад, нареждат се върху хартия за печене и се изчаква, докато глазурата им изсъхне напълно. Съхраняват се в плътно затваряща се кутия, на хладно място.

#Английски джинджифилови меденки
Още през далечния 16-и век Кралица Елизабет I подарявала на гостите си джинджифилово човече с панделка. Заради способността на джинджифила да консервира, сладките се превърнали в любимо лакомство по панаирите, популярен подарък, а размяната на джинжифилови сладки била символ на любов. По стара английска традиция се правят с много мед и джинджифил.

Снимка: Thinkstock

Продукти:
300 г бяло брашно
50 г ситно смлени бадеми
2 ч.л.смес от подправки (канела, джинджифил и карамфил)
1 ч.л. бакпулвер
1 средно голямо яйце
100 г мед
100 г захар
175 г краве масло на стайна температура

Приготвяне:
Брашното, бадемите, подправките и бакпулверът се смесват в голяма купа и се объркват. Прави се кладенче и в него се изсипват медът, захарта и яйцето, разбърква се с вилица. Накрая се добавя мекото масло, нарязано на малки парченца, и се омесва меко тесто. Когато е готово, се оставя за 30 мин. в хладилника. Тестото се разточва на тънко (2-3 мм) върху набрашнен плат, изрязват се меденки с формички по ваш вкус, нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат 10-12 мин. на 200 градуса, докато крайчетата им покафенеят леко. Оставят се да се охладят и без украса могат да се съхраняват 2-3 седмици.
По желание могат да се декорират с разтопен шоколад или глазура от пудра захар, разбъркана с малкопрясно мляко на гъста каша, която, освен бяла, може да се оцвети в различни нюанси с помощта на сладкарски бои. Меденките се украсяват до ден-два преди сервиране.

#Швейцарски горещ шоколад на клечка
Горещият шоколад е десерт, награда, специален повод или просто вкусна следобедна закуска. Тя изпълва с блясък очите на малки и големи, премръзнали след цял ден бродене из декемврийските снегове на Швейцария. Алпийски специалитет, преобразен в ароматно кубче шоколад, потопен в чаша топло мляко. И особено любимо лакомство от коледната трапеза.

Снимка: Thinkstock

Продукти:
200 г натурален шоколад (минимум 60% какао)
½ ч.л. канела
½ ч.л. дженджефил
1 щипка кардамон
1 щипка сол

Приготвяне:
Шоколадът се начупва на парченца и се разтапя на водна баня заедно с всички подправки, при непрекъснато бъркане. Сваля се от котлона и се оставя леко да се охлади. Разпределя се в силиконови формички за мини мъфини, като в средата на всяка се поставя по една дървена бъркалка, дървено шишче или пластмасова лъжичка.
Шоколадът на клечка се оставя напълно да се охлади и втвърди, без да се мести през това време. Накрая всяка доза се изважда внимателно от формичките и бъркалките се украсяват с панделки. Сервира се потопен в чаша горещо мляко – при разбъркване шоколадът се разтапя и се превръща в ароматна и сгряваща напитка.