Вкусни и пикантни, макароните са бързи за приготвяне, здравословни и лесно се съчетават с всякакви други вкуснотии – месо, риба, морски дарове, зеленчуци и т.н. Засищащите и питателни сосове към тях придава неописуем чар и вкусов колорит на всяко едно блюдо с паста.

Къри паста с пилешко по тайландски

Продукти:

сол на вкус
2 с.л. олио
2 с.л. къри паста
2 л. домашен пилешки бульон
2 с.л. рибен сос
2 с.л. захар
сокът на 1 лимон
2 пилешки гърди без кожа, нарязани на половинки
400 г оризови тънки спагети
щипка босилек
китка магданоз и/или няколко листенца мента
1 връзка пресен див лук, ситно нарязан

Приготвяне:

Изпържете пилешките гърди в голям тиган. Добавете кърито и пържете 2 минути, докато леко се зачерви. Прибавете рибения сос, лимоновия сок, захарта и пилешкия бульон и разбъркайте добре.

В гореща вода за 10 минути или според указанията на опаковката накиснете оризовите спагети, отцедете ги добре и ги прибавете към пилешките гърди и соса. Прехвърлете ястието в затоплени чинии и поръсете подправките и ситно нарязания лук. Сервирайте веднага.

Снимка: seriouseats.com

 

Спагети със зеленчуци за двама >>

 

Миди с лингуини, чесън и домати

Продукти за 4 проции:

400 г макарони лингуини
400-450 г миди
2 с.л. зехтин
1 средно голяма червена глава лук
4 скилидки чесън, счукани
щипка лют червен пипер по избор
4 с.л. сухо бяло вино
250 г чери домати
3 с.л. сметана
1 с.л. кора от лимон и 2 с.л. пресен сок от 1 лимон
китка пресен магданоз, нарязан на ситно

Приготвяне:

Сварете лингуините в тенджера с подсолена вода (или в зеленчуков или пилешки бульон) за 6-7 минути, докато омекнат. Междувременно загрейте зехтина в голям тиган. Добавете последователно чесъна, виното, доматите и мидите. Варете на слаб огън за 4 минути. Добавете сметаната и загрейте внимателно, за да не изкипи. Посолете на вкус.

Отцедете лингуините и ги прехвърлете в голямата купа за сервиране. Залейте ги с мидите и винено-чесновия сос. Накрая добавете ситно нарязания червен лук, пипера и поръсете с магданоз. Ястието е готово за сервиране.

Снимка: seriouseats.com

 

Паста със скариди >>

 

 

Паста с чери домати и сирене рикота

Продукти за 4 порции:

400 г спагети
1 с.л. студено пресован зехтин
3 средни скилидки чесън, счукан
1/2 до 1 люта чушка или едър лют червен пипер
16 чери домати, нарязани на половина
сол и смлян черен пипер на вкус
4 с.л. ситно нарязани пресни листа от босилек
1 ч.л. балсамов оцет
1 ч.ч. сирене рикота

Приготвяне: 

Сварете спагетите в тенджера с подсолена вряща вода за 10 минути или според указанията на опаквоката. Отцедете ги и върху тях поръсете сместа, приготвена от доматите, нарязани на половинки, счукания чесън, листенцата босилек. Посолете на вкус със смлян черен пипер и едрия лют червен пипер. Със смесеното с 1 с.л. зехтин, малко босилек и черен пипер сирене рикота аранжирайте средата на всяка порция.

Снимка: seriouseats.com

 

Салата с риба тон, макарони и броколи >>

 

Пикантна наденица с макарони

Продукти за 4 порции:

400 г макарони
16 чери доматчета
400 г пикантни свински наденици
2 с.л. зехтин
1 глава лук
2 счукани скилидки чесън
4 големи плоски гъби
250 г смесени чушки
¼ ч.л. лют червен пипер

Приготвяне:

Обелете наденичките, раздробете ги и ги запържете в зехтина.за 4 минути. Добавете чесъна, лука и разполовените гъби. Бъркайте 1-2 минути, след което добавете доматите. След като заври, похлупете и оставете да къкри на слаб огън 5 до 10 минути.

Докато сосът се приготвя, сварете макароните в тенджера с подсолена вода за около 12 минути или според указанията на опаковката. Добавете чушките към соса заедно с червения и черния пипер и ги оставете за 1 минута. Отцедете макароните и ги прехвърлете в купата за сервиране. Опитайте соса на вкус и подсолете, ако е необходимо, след което го сипете върху макароните и разбъркайте внимателно, за да се смесят. Сервирайте ястието още топло.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Макарони с карамел >>