Червеното вино придава на всяко блюдо особен чар и обаяние. Добавено в гозбата, ароматът му дарява небцето с опияняващ вкус и превръща дори и делничната трапеза в празнична. Всяка рецепта е за 4 порции:

Крем супа със сьомга

Продукти:
2 глави лук
1 кг картофи
75 г пушено филе от сьомга
250 мл сметана
5 с.л. червено вино
сол и черен пипер на вкус
майоран

Приготвяне:
Нарежете лука на кръгчета. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сложете зеленчуците в 1 ½ л вода, похлупете и варете 40 минути. Пюрирайте супата и прибавете сметаната, като заделите няколко 4 супени лъжички от нея настрана. Нарежете филето от сьомга на ивици. Подправете супата с червеното вино, солта и черния пипер. Сервирайте, като гарнирате всяка порция с филе, 1 с.л. сметана и майоран.

 

Телешки гулаш с моркови

Продукти:
500 г телешко
100 г лук
1 с.л. масло
сол на вкус
черен и червен пипер на вкус
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. брашно
100 мл сухо червено вино
400 г моркови
1 стръкче розмарин
1 с.л. олио
250 мл зеленчуков бульон

Приготвяне:
Загрейте маслото и в него изпържете нарязаното на кубчета месо.добавете солта, черния, червения пипер, нарязания на ситно лук и доматеното пюре. Поръсете с брашно. Добавете виното и 350 мл вода при непрекъснато бъркане. Захлупете и варете на тих огън 1 час. Междувременно обелете морковите и ги нарежете на тънки ивици. Загрейте олиото, задушете зеленчуците и подправете със сол, черен пипер и розмарин. Угасете с бульон, варете 30 минути и добавете към телешкото. Сервирайте с украса от стръкчета розмарин.

Пилешко с маслини

Продукти:
4 пилешки гърди
1 скилидка чесън
2 глави лук
2 с.л. олио
2 с.л. доматено пюре
250 мл сухо червено вино
250 мл пилешки бульон
1 консерва домати
връзка мащерка
100 г маслини
3-4 с.л. нишесте
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Загрейте олиото и в него изпържете нарязаните на ивици пилешки гърди. Извадете и в същата мазнина глазирайте нарязаните на ситно лук и чесън. Прибавете доматеното пюре и разбъркайте. Угасете с червеното вино, бульона и доматите. Добавете месото и подправете с мащерка, като преди това заделите няколко стръкчета и за украса. Прибавете маслините. Захлупете и варете на тих огън около 45 минути. Разтворете нишестето в малко вода и уплътнете яденето. След като заври, подправете със сол и черен пипер. Декорирайте със цветчета мащерка.

 

Свинско с броколи и орехови ядки

Продукти:
2 свински филета (ок. 600 г)
100 г лук
3-4 стръка мащерка
2 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
800 г броколи
200 мл зеленчуков бульон
100 мл сухо червено вино
1 с.л. нишесте
2 с.л. балсамов оцет
50 г орехови ядки

Приготвяне:
Загрейте олиото и запържете свинските филета. Подправете със сол и черен пипер. Прибавете нарязания лук. Бланширайте накъсаните на розички броколи ок. 8 минути в подсолена вряща вода и отцедете. Извадете месото и завийте в алуминиево фолио- Украсете мазнината в тигана с бульона и виното. Прибавете нарязаната мащерка и варете на силен огън 3 минути. Уплътнете соса с нишестето, разтворено в 2 с.л. вода. Овкусете със сол, черен пипер и оцет. Поднесете месото със соса. Гарнирайте с натрошените орехови ядки и мащерка.