След кулинарните симфонии в оранжево и лилаво, дойде ред и на жълтото...

Жълтите чушки, сладката царевица, лимоните и бананите, изобщо – всичко що е обгърнато от блясъка на слънцето е съкровищница на ценни хранителни вещества. Тук е бета-криптотанксинът (фитохимикал, който предпазва от сърдечни болести и помага за междуклетъчната обмяна на витамини и минерали). Тук е и така безценният за човешкия организъм витамин С. Тук е и фолиевата киселина, и кератоноидът бета-каротин. Каротеноидите в жълтите плодове и зеленчуци засилват имунитета, засилват зрението и нормализират нивото на холестерол.

Крем супа с жълти чушки

Продукти:
3 жълти камби
1 глава лук
1 глава целина
4-5 картофи сварени картофа
1 стрък мащерка
 500 мл зеленчуков бульон
50 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Нарежете на ситно лука, чушките и целината , след което запържете в зехтина първо лука и целината, а след като омекнат, добавете чушките и мащерката.  Оставете всичко да се задуши за около 5 минути. След това прехвърлете всичко в бульона заедно с картофите и оставете да ври 10 минути. Извадете мащерката, пасирайте супата и прецедете. Крем супата може да поднесете топла или студена.

Царевична салата с пилешки хапки

Продукти за 4-6 порции:
300 г варена царевица
2 ½ с.л. зехтин
1 краставица
½ пиле – бялото месо
2-3 яйца
сол и черен пипер на вкус
сметана

Приготвяне:
Сварете бялото месо от пилето в подсолена вода и го нарежете на кубчета. Сварете и яйцата. Междувременно сипете царевицата в голяма купа. Добавете зехтина и разбъркайте. Нарежете краставицата на полуколелца, прибавете пилешките хапки и сварените яйца, нарязани на четвъртинки. Овкусете и отново разбъркайте. Залейте със сметаната и разбъркайте.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Лимонов пай

Продукти:
1 ч.ч. захар
110 г твърдо краве масло, нарязано на кубчета
5 с.л. вода
сокът и кората на 4 лимона
200 мл пълномаслена сметана
4 яйца
1 чаша захар

Приготвяне:
Пресейте брашното, захарта и солта в купа. Сложете маслото и всичко натрошете с ръка. Добавете водата и олиото и замесете тесто. Увийте във фолио и оставете в хладилника да стегне поне за 30 минути. Загрейте фурната на 180 градуса. Разточете тестото на кора и постелете в намазнена и застлана с хартия за печене тавичка. Оформете. Печете до златисто. За да приготвите пълнежа, изсипете сока от лимона и сметаната в малка тенджера и оставете да кипне, като бъркате. В друга купа разбийте яйцата и захарта. Бавно и внимателно, докато бъркате непрекъснато, прибавете горещата сметанова смес към яйцата. Върнете отново на огъня и гответе, докато сместа се сгъсти. Изсипете горещата смес в кората и оставете да се охлади. Преди да поднесете, поръсете обилно с пудра захар.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Пухкав бананов пудинг

Продукти:
3 банана
500 мл  прясно мляко
200 г захар
3 яйца
2 с.л. бананово нишесте  
1 лимон
50 г шоколад  

Приготвяне:
Разбийте яйцата на пяна със захарта. Сварете прясното мляко. След като поизстине, отделете 1 к.ч. от него, а останалото топло, но не горещо, прибавете постепенно към разбитите яйца. Разбъркайте и отново върнете на котлона. Прибавя нишестето, предварително разтворено в малко вода. Кремът се вари, като се бърка непрекъснато до получаване на гъст крем. Отстранете от огъня и прибавете към него бананите, предварително  пасирани с  1 к.ч. прясно мляко. Добавете  1 с. л. сок от лимон и разбъркайте интензивно. Полученият пудинг разпределете в десертни чаши или купички. Украсете с настърган шоколад, плодове и/или бисквитки.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos