Продуктите за тези разкошни видове хляб лесно могат да се открият в магазин за екологично чисти храни. Приготвени в домашни условия, здравословното им качества е гарантирано, а вкусът им – неподражаем и вълшебен! Съставките на всяка една рецепта са за 1 продълговата форма около 26-30 см:

Тъмен пшеничен хляб

Продукти:
500 г пшенично пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. суха мая
1 ч.л. кафява захар
мазнина за формата
пшенично брашно тип 1050

Приготвяне:
Формата се намазва с олио или масло и се оставя настрана. Брашното и солта се слагат в голяма и се размесват. Добавя се маята и се разбърква. В средата на сместа се прави кладенче. Захарта се разбърква в 500 мл хладка вода, като разтворът се изсипва в кладенчето. Всички продукти се бъркат, докато се получи лепкаво течно тесто. След това се бърка интензивно 2 минути, докато започне да се отделя от стените на съда. Тестото се пълни в подготвената форма. Покрива се с навлажнена кърпа и се оставя на топло да втаса около 30 минути. Фурната се загрява до 200 градуса. Хлябът се поръсва леко с брашно. Пече се 30-40 минути до златистожълт загар. Изважда се от фурната. Слага се върху решетката на фурната и се пече, докато се покрия с хрупкава коричка. Оставя се върху решетка да се охлади.

Хляб без глутен

Продукти:
200 г кафяво оризово брашно
200 г картофено брашно
100 г соево брашно
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая
1 ½ ч.л. мед
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. тригия на прах
мазнина за формата

Приготвяне:
Оризовото, картофеното и соевото брашно се смесват в купа, като от сместа се заделя около ¼. Солта и маята се добавят към останалата част. В средата се прави кладенче. Медът, зехтинът и 400 мл хладка вода се изсипват в кладенчето. Всичко се разбива с миксер на гладко гъсто тесто. То се слага в купи, които се покриват с фолио за съхранение на продукти и тестото се оставя 30 минути на топло да втаса. Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Формата се намазва с олио или масло. Содата и тригията се слагат в заделената смес с брашното. Всичко се разбърква с тестото с мая до получаването на пяна. Тестото се пълни във формата. Хлябът се пече 25-30 минути в предварително загрята фурна до златистожълто. Оставя се върху решетка да се охлади.

Плодов хляб

Продукти:
400 г пшенично брашно тип 1050
½ ч.л. сол
настъргана кора на ½ лимон
1 пакетче суха мая
по 80 г сушени кайсии, круши, сини сливи и смокини (или според предпочитанията ви)
40 г бадеми, лешници или орехи

Приготвяне:
Брашното, солта, лимоновата кора и маята се размесват в голяма купа. Сушените плодове и лешниците или орехите се счукват на едро. Добавят се към сместа с 250 мл топла вода. Всичко се меси с миксера до получаването на лепкаво тесто. Меси се интензивно с ръце и се бие върху поръсената с брашно работна повърхност, докато стане еластично и престане да лепне. Слага се в купа, покрива се с кърпа и се оставя 1 ½ - 2 часа на топло да втаса, докато удвои обема си. Тестото се омесва добре и се оформя на топка. Взема се тава и се застила с хартия за печене. Вътре се слага тестото и се покрива с влажна, хладка кърпа. Оставя се 1 час да втаса, докато бухне и удвои обема си. Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Хлябът се пече 30-40 минути. Ако потъмнее прекалено, се покрива с алуминиево фолио. Плодовият хляб се слага върху решетка да се охлади. 

Картофен хляб със слънчогледови семки

Продукти:
250 г горещи картофи
1 ч.л. сол
2 с.л. слънчогледово олио
300 г пшенично пълнозърнесто брашно
по 100 г фини и едри овесени ядки
2 с.л. семена от анасон
42 г мая
100-150 г слънчогледови семки
мазнина за формата

Приготвяне:
Обелените и измити картофи се разделят на 4 части. Варят се в 250 мл подсолена вода, докато омекнат. Пасират се на пюре и се добавя олиото. Сместа се разбърква добре и се оставя да изстине напълно. Пюрето се слага в дълбока купа и се разбърква с брашното, овесените ядки и анасона. Отгоре се натрошава маята. Всичко се меси с миксера до получаване на гладко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя 20 минути на топло да втаса. Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Формата се намазва с олио или масло.

Тестото се меси върху поръсената с брашно работна повърхност, като към него се добавят и слънчогледовите семки. Слага се във формата, покрива се с кърпа и се оставя 15 минути да втаса. Намазва се с вода и отгоре се поръсват останалите слънчогледови семки. Хлябът се пече на най-ниското ниво на фурната 1 час. Изважда се и се оставя да постои във формата 20 минути. Охлажда се върху решетка и се поднася с усмивка и настроение.