Характерното за италианските сладки е хрупкавата наслада, която доставят , задължителното присъствие в тях на ядките и превъзподният аромат, с който пленяват сетивата.

Брути ма буони (грозни, но вкусни)

Продукти:
6 белтъка
1 ч.ч. лешници
1 ч.ч. бадеми
180 г захар
1 с.л. какао
1 с.л. брашно
1 пакетче ванилия

Приготвяне:
Запечете леко бадемите и лешниците във фурна на 170 градуса. След като ги извадите, ги увийте в кухненска кърпа и добре ги разтъркайте, за да се излющат люспичките им. Счукайте на едро всички ядки. Намалете фурната до 150 градуса и намазнете тавата за печене. Разбийте белтъците на пяна, прибавете захарта, какаото, брашното, като продължавате да разбивате до твърд сняг. Внимателно прибавете ядките. Със супена лъжица слагайте в тавата купички от сместа на разстояние 3 см една от друга. Печете около 30 минути, докато бисквитите се изсушат и втвърдят отгоре. Извадете ги да изстинат върху решетка.

Киакере (клюкарки)

Продукти:
4 ½ ч.ч. брашно
1 ч.л. суха мая
120 г разтопена краве масло
200 мл бяло вино
50 мл ром
2 с.л. захар
2 пакетчета ванилия
2 яйца
олио
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Пресейте брашното с маята. В купа смесете маслото, виното, рома, захарта, ванилията и разбитите на пяна яйца. Разбийте до получаване на хомогенна смес. Прибавете брашното, като в началото разбивате сместа с вилица. След като се посгъсти, я месете с ръка до получаването на меко и гладко лепкаво тесто. Покрийте купата и я сложете за половин час в хладилника. Разточете тестото на тънка кора, като от време на време ръсите по малко брашно, за да не се разкъса кората. С кръгъл къдрав нож за тестонарежете кората на ивици с широчина 2,5 см и дължина 15 см. В центъра на всяка направете надлъжен 5-сантиметров разрез и през него прекарайте от ругата страна единия край на ивицата. Изпържете засуканите ивицив силно загрятото олио и добре ги отцедете. Поръсете ги с пудра захар, още докато са топли. 

Амарети (горчиви)

Името им идва от бадемовия ликьор, който придава изключително нежна, фина и елегантна горчивина на курабийките.

Продукти:
340 г смлени бадеми
340 г пудра захар
4 белтъка
30 мл бадемов ликьор (амарето)
масло за намазване на тавата

Приготвяне:
Включете фурната на 170 градуса. Разбийте белтъците на твърдя пяна. Внимателно прибавете на няколко порции захарта и бадемите, изсипете ликьора и внимателно разбъркайте съставките до получаване на еднородно меко тесто. Леко намазнете тавата, покрийте я с хартия за печее. Със супена люжица оформете курабийки и ги подредете в тавата на разстояние 2,5 см една от друга. Печете ги около 15 минути, докато леко покафенеят.

lacucinaimperfetta.com

Пинолате (бисквити с кедрови ядки)

Продукти:
200 г кедрови ядки
85 г  попарени и обелени бадеми
85 г захар
½ с.л. настъргана лимонова кора
2 пакетчета ванилия
1 белтък, леко разбит с вилица

Приготвяне:
Включете фурната на 150 градуса. Разстелете равномерно кедровите ядки върху тавичк, покрита с хартия за печене. Сложете ги във фурната за 10 минути, докато придобият леко златист цвят. Докато изстиват, смелете в блендер бадемите, захарат и 50 г от кедровите ядки, за да получите еднородна смес с пясъчна текстура. Прехвърлете сместа в купа , прибавете лимоновата кора , ванилията, белтъка, разбъркайте и омесете не много твърдо тесто. Увийте го в опаковъчно фолио и го оставете за 30 минути в хладилника. Оформете от тестото топчета с големина на череша и ги оваляйте в останалите кедрови ядки. Подредете сладките на разстояние 2 см една от друга в тава, покрита с хартия за печене. Печете ги около 10 минути, докато леко покафенеят.