Тези замайващи салати са лесни за приготвяне, но по-важното - здравословни и фантастично вкусни! Те ще ви се усладят особено много след тежките трапези покрай новогодишните празници. Количеството продукти във всяка от рецептите е за 4 порции:

Пикантна салата с ананас и киви

В 4 купи разпределете резенчета ананас от 410 г компот и ги облейте в собствения им сироп. Обелете и нарежете 4 плода киви и ги подредете върху ананаса, след което добавете 425 г консерва личи заедно със сиропа (по желание). Настържете едро кората на 1 лимон върху всяка порция. Изстискайте сока отгоре и сервирайте.

Снимка: cakechooser.com

 

Салата със сиропирани смокини

Отцедете сока от 2 кутии сиропирани смокини от по 425 г в малка тенджера. Разделете 4 зелени шушулки кардамон и ги добавете към сиропа с 2 с.л. сушени червени боровинки и настърганата кора и сока на 1 портокал. Сложете на силен огън и варете 1 минута. Междувременно разпределете смокините в 4 купи. Залейте ги с горещия сироп и сервирайте.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Пикантни портокали с нар 

Отрежете горната и долната част на 6 портокала без семки. С нож срежете едновременно кората и бялата мека част на широки ленти отгоре надолу. Нарежете портокалите и ги подредете в чиниите. Поръсете с прясно настъргано индийско орехче. Срежете 1 нар на четвъртини. Извадете зърната с пръсти в купа, като отстраните ципата, кората и меката част. Поръсете портокалите със зърната нар. Добавете към всяка порция по 1 с.л. квасена сметана. Украсете с листенца мента или рукола.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

 

Гуава и сини сливи с ванилов сироп и шамфъстък

Отцедете сиропа от 425 г кутия компот от сини сливи, като го изсипете в голяма тенджера. Отцедете сиропа от 425 г консерва половинки гуава в същата тенджера. Варете сместа на силен огън за 4-5 минути, докато намалее наполовина. Междувременно почистете сливите от костилките, ако е необходимо, и ги разпределете в 4 купи. Добавете половинките гуава. Към сиропа прибавете 1 ч.л. чист ванилов екстракт и залейте с него плодовете. Поръсете с 50 г нарязан шамфъстък и сервирайте.