Хубавото на птичето месо е, че търпи всякакви подправки и колкото повече са те, толкова по-изкусителни са блюдата с него.

Пикантно пиле със зелен фасул

Продукти за 4 порции:

4 люти чушлета
2 с.л. олио
4 филета от пилешки гърди
2 големи скилидки чесън, счукани
2 с.р. соев сос
¼ чаша пилешки бульон
½ ч.л. захар
500 г зелен фасул, почистен и нарязан на половинки
копър и магданоз

Приготвяне:

Нарежете и счукайте лютите чушки в хаванче. Загрейте олиото в по-голям тиган. Добавете филетата, чесъна, соевия сос, пилешкия бульон и захарта. Пържете около 2-3 минути, като разбърквате от време на време. Добавете фасула и лютите чушки. Продължете да бъркате и задушете не повече от 1-2 минути, докато фасулът омекне до степен, че да запази зеления си цвят. Опитайте на вкус и добавете още малко соев сос, ако се налага. Сервирайте с гарнитура от ориз на пара.

Снимка: seriouseats.com

 

Бургер с пуешко и чедър

Продукти за 4 порции:

½ кг едро смляно месо от пуешки бутчета
голяма китка магданоз
китка копър, нарязан
шепа листенца от прясна мента
1 ч.л. кимион
½ чаша галета, предварително накиснати в 1/4 чаша мляко
1 средно голяма скилидка чесън, настърган на ренде
½ малка глава червен лук, настъргана на едро
½ чаша сирене чедър, настъргано
сол и смлян черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
1 глава лук, тънко нарязан
1 авокадо, тънко нарязано
дижонска горчица
топли пшеничени хлебчета

Приготвяне:

Смесете пуешкото, магданоза, кориандъра, копъра, ментата, кимиона, напоената в млякото галета, чесъна, лука и сирене в голяма купа и намачкайте с ръце до образуване на хомогенна маса. Разделете каймата на 4 равни части и всяка от тях на малки кюфтенца. Подправете със сол и черен пипер

Загрейте тигана с олиото и пържете около 10 минути пуешките кюфтенца като от време на време обръщате ту от едната страна, ту от другата, докато добре покафенее добре от всички страни. Прехвърлете ги в кухненска хартия да се отцедат от мазнината.

Добавете лука в тигана и посолете ( ако се налага добавете още ½ с.л. олио). Пържете не повече от 3 минути. Мушнете кюфтенцата в разрязаните хлебчета, прибавете готовия лук, облейте с горчицата и поднесете още топли.

Снимка: seriouseats.com

 

Печено пиле с медена горчицаи спанак

Продукти за 2 порции:

2 филета от пилешки гърди
2 с.л. + 2 с.л. зехтин
3 с.л. мед
3 с.л. дижонска горчица
3 с.л. светъл оцет
1 манго, обелени и почистено от костилката, нарязано на кубчета
2 пълни чаши спанак
1 средно голяма скилидка чесън, намачкана
2 малки червени глави лук, нарязани на тънки ивици
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
2 с.л. печен белен слънчоглед

Приготвяне:

В 2 с.л. зехтин запържете предварително осолените и подправени филета от 3 до 5 минути от всяка страна. Прехвърлете ги в чиния, оставете да „отдъхнат” около 5 минути и ги нарежете надълго.

Смесете меда, горчицата и оцета. Спанакът и мангото поставете в купата за сервиране.

В другите 2 с.л. зехтин запържете около 30 секунди чесъна и лука и попарете с него спанака. Отгоре подредете пилешкото и залейте с дресинга от меда, оцета и горчицата. Поръсете слънчогледовите семки и подправете със сол и черен пипер. Сервирайте веднага.

Снимка: seriouseats.com

 

Царевични питки с плънка от пуешко и боб

Продукти за 2 до 4 порции:

1 чаша настъргано сирене чедър
1 чаша печено пуешко месо, нарязано на ситно
½ чаша черен боб от консерва, добре изцеден
2 мариновани люти чушлета, ситно накълцани
¼ чаша нарязани пресни листа от кориандър
2 царевични питки
3 с.л. олио
сол на вкус

Приготвяне:

Смесете месото със сиренето, боба, лютите чушлета и кориандъра в средно голяма купа. Разстелете едната питка и я покрийте с цялата плънка, като оставите малка свободна ивица по края. Поставете другата питка отгоре и залепете краищата с пръсти.

Загрейте олиото в тиган според диаметъра на питката. Поставете приготвената с плънката питка и пържете, като разклащате внимателно около 1-2 минути, докато бухне и придобие златистокафяв цвят. С решетъчна шпатула обърнете питката, за да се запържи и от другата страна. Прехвърлете върху кухненска хартия, за да се отцеди от мазнината. Оставете я да поизстине около 1 минута и едва тогава я нарежете на триъгълни парчета. Сервирайте, докато е топла и хрупкава.

Снимка: seriouseats.com