Паеля Валенсиано

Продукти:

250 г пилешко месо, варено
250 г дългозърнест ориз
600 г пилешки бульон
100 г скариди
200 г шунка
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 червена чушка
3 с.л. зехтин
100 г зелен боб, замразен
2 домата
сол
черен пипер
шафран
магданоз
1 малка люта зелена чушка

Приготвяне:
Пилето се нарязва на едри парчета, шунката — на кубчета. Доматите се попарват, обелват и нарязват на парчета. Нарязаният лук, смачканият чесън и нарязаната червена чушка се запържват до омекване. Сипва се оризът и отново се запържва. Добавят се щипка шафран, бульон, сол и черен пипер. Захлупва се и се вари на слаб огън 15 минути. Едва след това се добавят и останалите продукти и се вари под капак още 5-10 минути, докато поеме цялата течност. Поръсва се с 1 с. л. ситно нарязан магданоз, украсява се с нарязаната на колелца зелена чушка и се поднася.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Коктейл Сангрия

Продукти:
1 портокал
1 лимон
1 ябълка
други плодове по избор (къпини, боровинки, ягоди, или праскови…)
3 с.л. мед
канела
карамфил
1 бутилка червено (или бяло) вино
200 мл ром
натурален сок, сода или друго безалкохолно
лед

Приготвяне:
Добре измитите портокал и лимон се нарязват (без да се белят) на малки парченца. Ябълката се почиства от семките и също се нарязва на парчета. Плодовете се смесват с меда и подправките в голяма кана. Добавят се виното, рома и избраното безалкохолно. Разбърква се добре и каната се оставя в хладилник за около час-два. Сервира се с много лед в изстудени чаши.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Салата от домати, риба тон и яйца (Ensalada Murciana)

Продукти за 4 порции:
 450 г домати
 ½ глава лук
200 г риба тон (от консерва)
2 твърдосварени яйца
20 маслини
сол

Приготвяне:
Лукът се нарязва на шайби, добавят се маслините и накъсаната на парченца риба тон, обелените и намачкани домати и доматен сок и нарязаните на дребно яйца. Готовата салата се овкусява със сол и се сервира веднага.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Чуррос

Продукти:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
¼ ч.ч. краве масло
¼ ч.л. сол
3 яйца
олио
½ ч.ч. захар
½ ч.л. канела
разтопен шоколад по желание

Приготвяне:
Млякото, маслото и солта се смесват в тенджера и се поставят на котлона. След като кипнат, огънят се намалява и се добавя брашното. Разбърква се добре до получаването на гъсто тесто. Оставя се настрани, за да се охлади леко за около 1-2 минути и се прибавят яйцата. Разбърква се добре.Загрява се олио около 3-4 см. Тестото се поставя в шприц. Шприцоват се директно върху силно загрятото олио ивици  с дължина около 10 см. Пържи се до златисто, като шприцованите вкусотийки се обръщат от време на време. Изваждат се с решетъчна лъжица и се отцеждат от мазнината върху кухненска хартия или решетка. Накрая се поръсват със смесената с канела захар или разтопен шоколад.