Пай с бяла риба, ябълки и картофи

Продукти за 1 тава:

900 г картофи, нарязани на четвъртинки
2 с.л. олио
1 глава кромид лук, нарязана
1 ч.л.сушена салвия
350 г ябълки, нарязани на кубчета
1 с.л. брашно
150 мл сайдер (ябълково вино) или сухо бяло вино
4 двойни филета от бяла риба (херинга), всяко по около 70 г
½ ч.л. сол
смлян черен пипер
2 с.л. прясно мляко
30 г галета
30 г сирене, настъргано
½ ч.л. червен пипер
пресен копър за украса

Приготвяне:

Сварете картофите. Нагорещете олио в малък тиган и леко запържете лука. Смесете ябълките със салвията и ги варете 2-3 минути. Добавете брашното и гответе още 1 минута, после постепенно налейте сайдера. Оставете да заври, като бъркате леко, докато сосът се сгъсти. Излейте го в не много дълбока форма и отгоре наредете филетата риба. Пригответе картофеното пюре с мляко. Посолете и поръсете с черен пипер. Насипете го върху рибата. Смесете сиренето с галетата и ги наръсете върху картофеното пюре. Подправете с червен пипер и печете в предварително загрята на 190 градуса фурната 30 минути до златисто. Украсете с копър и поднесете още топло.

 

Пай с плънка от аспержи

Продукти за 1 тава:

300 г обикновено тесто
250 г сирене (рикота)
225 мл заквасена сметана
3 яйца
60 г настърган пармезан
4 стръка зелен лук, ситно нарязани
2 ч.л. дижонска горчица
½ ч.л. сол
1/8 ч.л. лютив червен пипер
225 мл пресни сварени аспержи, отцедени

Приготвяне:

Загрейте фурната до 220 градуса. Разстелете разточеното тесто в съд с диаметър 25 см. Изрежете краищата. Посирайте сиренето, сметаната, половина пармезан, зеления лук, горчицата, солта и лютивия пипер до получаване на еднородна смес. Наредете аспержите върху тестото. Залейте с пасираната смес и поръсете с останалия пармезан. Печете 30 минути, докато ястието се покрие със златиста коричка. Поднесете със зелена салата.

Пай с плънка от шунка и броколи

Продукти за 1 тава:

300 г обикновено тесто
2 с.л. зехтин
1 глава кромид лук, нарязана на тънки кръгчета
225 г броколи, нарязани на розички
3 яйца
200 мл прясно мляко
смлян черен пипер
¼ ч.л. смляно индийско орехче
100 г шунка, нарязана на тънки ивички
100 г настърган кашкавал

Приготвяне:

Загрейте фурната до 220 градуса. В поръсена с брашно тавичка разстелете разточеното тесто така, че да стига ръбовете на тавичката и подгънете краищата. Охладете в хладилника, докато се приготвя плънката. Нагорещете зехтина в голям тиган, сложете в него лука и броколите. Пържете с леко бъркане 5 минути, докато зеленчуците омекнат. Свалете ги от котлона и ги оставете да поизстинат. В купа разбийте яйцата, млякото, солта, пипера и индийското орехче. Добавете шунката, настъргания кащкавал и сместа от лук и броколи. Поставете охладената тавичка с тестото, върху което сте изсипали плънката и печете 25-30 минути, докато тестото бухне и образува златиста коричка. Поднесете със зелена салата.

 

Бананов пай с лимонов крем

Продукти за 1 тава:

За тестото:
120 г брашно
25 г пудра захар
1 щипка сол
настъргана кора на 1 лимон
60 г твърдо краве масло
1 жълтък
масло за формата
4 с.л. конфитюр от ягоди
3 банана
5 с.л. лимонова извара
няколко бананови кръгчета за украса

Приготвяне:

Пресейте брашното в купа, добавете пудрата захар, солта и лимоновата кора. Размесете маслото на бучки с брашното, докато се образуват трохи. Добавете жълтъка и омесете на еластично тесто. Оформете на топка, увийте в прозрачно фолио и оставете на студено около 30-40 минути. Намажете формата с масло. Разточете тестото на тънко върху поръсена с брашно работна повърхност и разстелете във формата. Запечете за 10 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, след което намалете на 180 градуса. Облейте конфитюра върху блата. Обелете и нарежете на кръгчета бананите и ги наредете върху блата. Разбъркайте лимоновата извара с ¼ от обезмаслената извара и яйцата. Всичко изсипете върху бананите. Печете 35-40 минути. Охладете и украсете с няколко резенчета банани.

__

Още класически рецепти за благоуханни пайове:

Норвежки рибен пай >>

Ябълков пай с орехи и стафиди >>

Лимонов пай >>

Вишнев пай >>