Зарадвайте малчуганите с вълшебния вкус на тези дъхави и апетитни кашички. Те са богати на така необходимите за растежа и здравето на мъника хранителни вещества, съблазняват с аромата си и отварят апетита. Всяка рецепта е за 5 порции и е подходяща за всеки лакомник, навършил 1 годинка:

Каша със сирене

Продукти:

250 г сирене
1 ч.ч. брашно
3 ч.ч. прясно мляко
100 г краве масло
½ ч.л. червен пипер

Приготвяне:

Брашното се запържва с 2/3 от маслото и се разрежда с млякото и вода до желаната гъстота. Прибавя се 2/3 от натрошеното сирене. Кашичката се вари няколко минути при непрекъснато разбъркване. Разпределя се на порции и се поднася, поръсена с останалото сирене и малко червен пипер. Залива се с останалото сгорещено масло.

Пълноценно меню за детето от 2 до 3 години >>

Царевична каша

Продукти:

2 ч.ч. царевично брашно
5 ч.ч. вода
100 г сирене
150 г кашкавал
100 г краве масло

Приготвяне:

Царевичното брашно се изсипва в подсолената вряща вода и се бърка до гладка каша. Прибавят се половината масло и натрошеното сирене и се бърка до сваряване. Получената гъста каша се разпределя в чинии и се разстила вълнообразно със супена лъжица, за да се получат вдлъбнатини, които се поливат със запърженото масло и се поръсват с настъргания кашкавал.

 

За ролята на супата в бебешкото меню >>

Зеленчукова каша

Продукти:

500 г картофи
2 к.ч. краве масло
1 малка глава карфиол
4 моркова
½ глава целина
1 лимон
1 с.л. брашно
½ глава лук
копър
магданоз

Приготвяне:

Лукът, целината и морковите се нарязват на дребно и се задушават в маслото до омекване. Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на кубчета и заедно с карфиола (почистен от листата, измит и накъсан на розички) се прибавят към задушените зеленчуци и се разбъркват. След като зеленчуците поомекнат, се пасират. Междувременно се запържват в малко масло брашното и лука, след което се сипват и разбъркват в пасираната зеленчукова сме. Получената ароматна каша се разпределя на порции и се посипва с магданоз и копър.

  

Спанакът в менюто на бебето >>

Ябълкова каша

 Продукти:

5 средно големи ябълки
2 щипки канела
100 г сварен ориз
1 банан

Приготвяне:

Оризът се сварява и се изцежда. Ябълките се измиват, обелват се, почистват се от семките, запичат се леко, миксират се заедно със сварения ориз, добавя се канелата и суровия банан и отново се пасират. Получената кашичка се разпределя на порции и се поднася леко охладена.

Детско меню в избран цвят от дъгата >>