В седмицата преди Сирни заговезни ви поднасяме 4 леки ястия със сирене. Не случайно избрахме това да бъде видният представител на италианската кухня – известното прясно и меко сирене от региона Кампания, отличаващо се с превъзходния си нежен и ненатрапчив вкус, известно като моцарела. Докато в наши дни това сирене се произвежда предимно от краве мляко, в миналото оригиналната италианска рецепта е задължавала моцарелата да бъде приготвяна от биволско мляко. Днес производителите на сирене в района на град Неапол са единствените, които спазват тази традиция. Не случайно оригиналната моцарела е основна съставка на автентичните неаполитански пици. Ще я срещнем още и като добавка към много видове салати, в компанията на резен домат или лист босилек. Благодарение на мекотата и финия си аромат, моцарелата придава изтънчен и същевременно плътен вкус на всяко ястие.

Към рецептите >>

Салата с моцарела

Продукти за 6-8 порции:

6 филии бял хляб
3 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
100 г пармезан
150 г смес от кисело мляко и майонеза
200 г сметана
2 ч.л. горчица
3 с.л. винен оцет
2 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
500 г моцарела
500 г домати
1 букет зелена салата
1 глава червена цикория

Приготвяне:

Направете крутони, като нарежете хляба на на кубчета и в тиган го изпечете до златисто заедно със зехтина и половината ситно нарязан чесън. От настъргания пармезан, майонезената смес, сметаната, горчицата, оцета, лимоновия сок и останалия чесън пригответе соса. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Нарежете моцарелата на тънки шайби, а доматите – на лунички. Накъсайте зелената салата и цикорията. Разбъркайте моцарелата и зеленчуците със соса и поднесете салата поръсена с крутоните.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Киш с моцарела и сьомга

Продукти за 8 порции:

750 г филе от сьомга
250 г домати
250 г моцарела
200 г извара
3 яйца
1 с.л. нишесте
сол и черен пипер на вкус
масло и брашно за поръсване
500 г бутер тесто
2-3 с.л. галета

Приготвяне:

Филето нарежете на едри парчета, моцарелата – на малки, а доматите – на фини резени. Заливката пригответе, като разбъркате до еднородна смес изварата, яйцата и нишестето. Подправете със сол и черен пипер. Намаслете тавичка с кръгла форма и покрийте дъното и стените с бутер тесто. Поръсете с галета. Отгоре разпределете рибното филе, моцарелата и доматите. Облейте със заливката. Печете на висока температура на най-ниското ниво на фурната около 15 минути, след което намалете огъня до умерена температура и печете още 50 минути.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Омлет с моцарела

Продукти за 4 порции:

250 г моцарела
8 домата
10 яйца
10 с.л. прясно мляко
сол, черен и червен пипер на вкус
6 с.л. зехтин
няколко листенца босилек
много магданоз

Приготвяне:

Отцедете моцарелата и я нарежете на кубчета. Доматите оформете на кръгчета. Разбъркайте яйцата с прясното мляко и подправете със сол, черен и червен пипер. Загрейте в тиган 3 с.л. зехтин. Сложете половината от доматите и поръсете обилно със зелени подправки. Отгоре разпределете равномерно моцарела. Залейте с половината от яйчената смес и захлупете с капак. Гответе на слаб огън около 15 минути, като разклащате тигана. Когато повърхността хване коричка, внимателно преместете в плоска чиния и върнете омлета от другата страна. Гответе още 5 минути без капак.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Пилешки огретен с моцарела

Продукти за 4 порции:

4 пилешки филета
4 глави лук
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус
300 г моцарела
по 1 стръкче за всяка порция градински чай и розмарин
300 г заквасена сметана
10 с.л. прясно мляко

Приготвяне:

Нарежете пилешките филета на хапки, а лука оформете на малки кубчета. Загрейте зехтина и задушете в него филетата за 4-5 минути. Добавете 2 с.л. масло и нарязания лук. Подправете със сол и черен пипер. Нарежете моцарелата на ситно и заедно с градинския чай и розмарина я добавете към млякото и сметаната. Прибавете и пилешкото. Получената смес изсипете в намаслена форма и запечете във фурната за 6-8 минути.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Още рецепти със сирене:

5 изкусителни ястия със сирене >>

Печени картофи с топено козе сирене >>

Мини сладки с крема сирене >>