Гъбите са ценен източник на витамин D, В12 и селен. Особено подходящи са за дами на диета. Поради ниската си калоричност, те бързо доставят на организма чувства на ситост. Повишават имунната защита, даряват с енергия и настроение. Могат да се консумират както самостоятелно, така и като гарнитура към салати и основни блюда. Придават на ястието изключително приятен и нежен вкус.

Пикантни гъби в зехтин

Продукти за 4-5 порции:

2 с.л. зехтин + 1 ч.ч.
500 г малки гъби
¼ ч.ч. бял винен оцет
½ ч.л. лют чурвун пипер
½ ч.л. сол
¼ ч.ч. лимонов сок
2 резена лимон
2 стръка мащерка
2 скилидки чесън

Приготвяне:
Загрейте 2 с.л. зехтин, запържете гъбите за 3-4 минути при постоянно бъркане до златисто. Намалете огъня и гответе още 3-4 минути, докато гъбите омекнат. Прибавете гъбите, лютия пипер и сол на вкус. Кипнете на умерен огън до изпаряването на течността и залейте с лимоновия сок. Разпределете мащерката, чесъна, лимоновите резени в 2 буркана по 500 мл. Разпределете гъбите, залейте със зехтин и затворете. Съхранявайте гъбите в хладилник.

Гъбени кюфтенца

Продукти за 4 порции:
300 г спагети
1 глава лук
200 г печурки
2 с.л. олио
1 ч.л. горчица
150 г заквасена сметана
30 г орехови ядки
червен пипер на вкус
босилек

Приготвяне:
Сварете спагетите според указанията на опаковката и прецедете. Гъбите почистете и нарежете на тънки лентички. Лука нарежете на ситно, орехите начупете. Загрейте в тиган олиото и запържете лука и гъбите. Добавете сметаната с горчицата, орехите, подправете със сол и пипер и гответе 5 минути. Изспитете в соса спагетите, загрейте и разпределете в чинии. Наръсете със ситно нарязан босилек.

Кюфтенца от гъби

Продукти:
200 г гъби
1 глава лук
2 яйца
2 филии бял хляб
100 г галета
1 ч.ч. прясно мляко
2/3 ч.ч. олио
1 кофичка кисело мляко
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:
Почистете и измийте гъбите. Нарежете ги на ситно и към тях прибавете настъргания кромид лук, предварително накиснат в прясното мляко. Прибавете изцедения хляб, 2 жълтъка, сол и черен пипер. Получената смес разбъркайте добре и от нея оформете топчета с големина по желание. Оваляйте ги в галетата, а след това – в леко разбитите белтъци и запържете.Поднесете гъбените кюфтенца с д кисело мляко и салата.

Салата със стерилизирани гъби

Продукти за 4 порции:
2 глави лук
12 зелени маслини
2 краставици
4 домата
5-6 стръка копър
1 бурканче стерилизирани гъби
100 г сирене
2 ч.л. зехтин
сол на вкус

Приготвяне:
Нарежете лука на тънки шайби и ги претрийте със сол. Нарежете маслиние и обелените краставици и домати също на шайби, наситнете коъра, а гъбите отцедете и нарежете на парчета. Сложете подготвените продукти в купа, разбъркайте ги и овкусете със сол и зехтин. Поръсете салата с настърганото сирене.