Ястията с карфиол се отличават с превъзходния си и нежен вкус, както и с мекотата на аромата си. Благодарение на богатото си съдържание на витамин С и още цял куп благотворни за организма хранителни вещества, блюдата с карфиол са не само много апетитни, но и изключително полезни.

Карфиолът e супер полезен. Защото... >>

Крем супа с карфиол

Продукти за 4 порции:

600 г карфиол
1 глава лук
1 картоф
1 ч.л. + 1 с.л. олио
40 г пушен бекон (по желание)
500 мл прясно мляко
400 мл зеленчуков бульон
сол
връзка пресен кориандър
индийско орехче
захар
магданоз
и червена чушка за декорация

Приготвяне:

Отделете розичките, а стеблото на карфиола нарежете на ситно. Загрейте 1 ч.л. олио и изпържете оформения на кубчета бекон до получаването на хрупкава коричка. Извадете от тигана и добавете 1 с.л. олио. В мазнината задушете картофите и лука, нарязани на ситно, плюс стеблото на карфиола. Добавете млякото и бульона и варете на тих огън 20-25 минути. Розичките на карфиола добавете 10 минути преди края на кулинарния процес. Подправете със сол. Половината от кориандъра, нарязан на едро, сложете в супата и пюрирайте. Оставете отново да заври и подправете със сол, индийско орехче и малко захар. Останалия кориандър разбъркайте с бекона. Сервирайте супата с декорация от магданоз и нарязана на малки парченца сладка червена чушка.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Карфиол с макарони

Продукти за 4 порции:

500 г карфиол
сол
200 г макарони
200 г чери домати
1 малка глава лук
25 г краве масло
30 г брашно
300 мл зеленчуков бульон
200 мл прясно мляко
100 г сирене (по желание синьо сирене)
черен пипер
щипка захар
индийско орехче

Приготвяне:

Бланширайте карфиола 6-8 минути във вряща подсолена вода. сварете макароните според указанията на опаковката. Доматите нарежете на половина, а лука – на ситно. Пригответе соса, като разтопите маслото и в него запържите лука. Поръсете с брашно, разбъркайте и угасете и угасете с бульон и прясно мляко. Бъркайте, докато заври. Добавете 75 г настъргано сирене, овкусете със сол, черен пипер, захар и индийско орехче. Смесете отцедените макарони и карфиол, доматите и соса. Изсипете в тавичка, поръсете с останалото настъргано сирене и печете около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Снимка: greendoorhospitality.files.wordpress.com

Карфиол със сьомга в бутер тесто

Продукти:

500 г карфиол
сол
270 г бутер тесто
600 г филе от сьомга
черен пипер
1 лимон
150 г сметана
2 яйца
1 скилидка чесън
2 с.л. олио

Продукти:

Бланширайте карфиола 4-5 минути във вряща подсолена вода. Оставете тестото на стайна температура да се отпусне. Нарежете рибата на парчета с големина около 3 см и ги овкусете със сол и черен пипер. Настържете кората на половин лимон, разрежете го на половина и изцедете сока на едната половина. Смесете сметаната, яйцата, лимоновата кора, 1 с.л. лимонов сок, скилидката чесън, малко сол и черен пипер. Намаслете тавичката и я поръсете с брашно. Застелете дъното и страничните кантове с тесто. Разпределете рибата и карфиола, а отгоре изсипете сметановата смес. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути. Поднесете с гарнитура от зелена салата.

Снимка: blog.cityeats.com

 

Още изкусителни предложения за ястия с карфиол:

Млечна запеканка с картофки и карфиол >>

Супа от карфиол с ябълка и къри >>

Броколи и карфиол с горгонзола пиканте >>

4 топ блюда с карфиол >>