Предлагаме ви няколко рецепти, с които да стоплите душите и телата си в студените зимни дни:

Мексикански горещ шоколад

Това е чудесна рецепта, с която ще впечатлите гостите си. Добър избор е и за филмова вечер, а освен това е и много лесна за изпълнение, въпреки че резултатът намеква за умения в кухнята, които не всяка домакиня притежава.

Съставки:

115 гр. черен шоколад
115 гр. мляко
2 чаши ванилов сладолед
3/4 чаша захар
1 1/2 чаши вода (добавете още 1/2 за по-рядък топъл шоколад)
1 1/2 ч.л. канела
3 ч.л. ванилия

Приготвяне:

Настържете шоколада с едрото на рендето. В голяма тенджера загрейте млякото, сладоледа и захарта на ниска температура. Точно когато сместа започне да пари (но не я оставяйте да завира!) добавете шоколада. Поръсете канелата, ванилията и водата. Загрейте до момента, когато започне да излиза пара от тенджерата. Сервирайте със сметаната, за чиято направа трябва да прочетете и изпълните следните инструкции:

Съставки:

1 чаша сметана за готвене
1/3 чаша кафява захар
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. едросмлян червен пипер
2 с.л. шоколадови парченца, настъргани

В голяма купа разбийте сметаната, докато не набухне. Бавно добавете и смесете кафявата захар, докато сметаната не стане лека и пухкава (ако нямате налична прясна, мека кафява захар, използвайте обикновената бяла, за да не стане сместа на бучки). Добавете канелата и пипера. Използвайте шприц, за да завършите горещия си шоколад. Поръсете с червен пипер и настърган шоколад за украса.

Пикантен горещ сайдер

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Интересното на този сайдер е, че се сервира в чашка от истинска ябълка. Супер идея за парти, а и изглежда така, все едно подготовката ви е отнела наистина много време. А не е:

Съставки:

8 чаши ябълков сайдер или ябълков сок
1/4 чаша кафява захар
15 см. канелена пръчица
1 ч.л. бахар
1 ч.л. карамфил

Ябълковите чашки са по избор, както и настъргани портокалови кори - по ваш вкус.

Приготвяне:

В голяма тенджера смесете сайдера и кафявата захар. Направете си торбичка за подправките, където да сложите канелата, карамфила, бахара и портокаловите кори - най-лесно ще ви е да използвате двойна марля, от която сте изрязали 15 см. квадрат. Завържете крайчетата с връвчица. Добавете тази торбичка към сайдера.

Изчакайте сместа да заври и тогава намалете котлона. Оствете напитката за 15 минути, през които сте я покрили. Извадете торбичката с подправките.

За чашките от ябълки:

Изрежете горната част на 8 много големи ябълки (около 10 см. в диаметър). Внимателно изрежете вътрешността, като се стараете да не изтъните стените прекалено много. Ако желаете, използвайте четка, за да намажете вътрешността на ябълката с лимонов сок - така няма да станат кафяви.

Топла напитка с вкус на ябълков пай

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Обичате ли ябълков пай? Тази невероятна топла напитка е чудесна за зимата и можете да сте сигурни, че ще ви питат за рецептата, когато опитат. В нея има алкохол, така че - не е подходяща за деца.

Съставки:

1 1/2 чаша фреш от ябълка
3 пръчици канела (по около 5 см.)
12 цели карамфила (подправката, не цветето)
6 цели бахарчета
1 1/2 чаши ром
Подсладена сметана

Приготвяне:

В тенджера смесете фреша от ябълка с подправките и изчакайте да заври. Отместете от котлона и оставете за 30 минути. Подгрейте отново преди да сервирате, след това сипете в чашки. Добавете 1/4 ром към всяка и завършете със сметана.

 

  • Игнажден – важно е кой ще влезе пръв в дома ви
  • Игнажденски колачета
  • Кои заболявания можем да провокираме от преяждане
  • Честита Нова Година!
  • Танците - част от Новогодишния празник
  • Баницата разточи и късмет от LadyZone вземи
  • 5 щури места за посрещане на Новата година
  • 4 златни правилата за новогодишния грим
  • Разтоварване след празничните трапези
  • Щастливият сезон на детските подаръци – част 2