Лятото дойде и донесе със себе си задушните жеги. През най-топлите часове от деня се чудим как да се разхладим и най-често прибягваме към свежи напитки. Но какво да хапваме, за да не ни става още по-тежко в горещото време? Естетсвено, най-добрият избор са салатите. Често те не успяват да ни заситят. Ето защо ние ви предлагаме няколко рецепти, които освен със свежест ще ви заредят и с нужните хранителни вещества. 

1. Лятно табуле. За него ще са ви нужни: зехтин, предварително сварен булгур, лимон, магданоз, мента, репички  и краставица. Накълцайте магданоза и ментата и ги овкусете със сока от 1 лимон и няколко лъжички зехтин. Оставете настрани да попият вкусовете и нарежете краставицата и репичките. Към магданоза и ментата добавете булгура и зеленчуците, после разбъркайте хубаво. Овкусете със сол. Към тази салата можете да добавите индийска смес от подправки „масала“, която ще придаде леко лютив и ориенталски вкус.

Снимка: iStock

2. Продължаваме с лека салата със спанак и ягоди. За нея ще са ви нужни спанак, ягоди, ечемик, пармезан, орехи, мед, горчица и зехтин. Направете си медено-горчичения дресинг като на салатата с домати и моркови. Сварете ечемика и го прецедете. Нарежете спанака, ягодите и орехите и смесете всичко хубаво в голяма купа.

Снимка: iStock

3. Решихме да завършим с лятна салата с диня и фета сирене, която освен много свежо настроение, ще зарадва и небцето ви с любимата комбинация от сладко и солено. За нея ще са ви нужни диня, фета сирене (с моцарела също е много вкусно), лимонов сок, мед, сол, зехтин и мента. Нарежете динята на кубчета и се постарайте да отделите семките. Накълцайте и ментата и я добавете към дресинга от зехтин, лимонов сок, мед и щипка сол. Нарежете на купчета и сиренето и смесете всичко добре в купа. Воала – свежест в чиния!

Снимка: iStock

Още свежи идеи можете да разгледате в Bistro.bg >>