Зелен фасул с ориз по италиански

Продукти за 4 порции:
1 с.л. зехтин
1 глава лук, ситно нарязана
2 пресовани скилидки чесън
250 г дъргозърнест бял ориз
300 г зелен фасул, нарязан на ситно
600 мл зеленчуков бульон
200 г сирене горгонзола, едро натрошено
115 мл сметана
250 г варен червен боб, отцеден
½ ч.л. сол
1 щипка смлян черен пипер
2 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
1 с.л. нарязан пресен босилек

Приготвяне:
Загрейте зехтина в голяма огнеупорна тенджера и запържете лука, докато омекне. Добавете чесъна, ориза, зеления фасул и с леко бъркане задушавайте 1 минута. Излейте в тенжедрабульона, оставете го да заври, намалете котлона, похлупете и задушавайте на умерен огъ 20 минути. Псолете, поръсете с черен пипер, добавете към оризовата смес сиренето, сметаната и сварения червен боб. Варете 5 минути, докато всичко се загре, оризът стане напълно готов и поеме всичкия бульон. Поръсете с магданоз и босилек и сервирайте.

Боб с ориз по мексикански

Продукти за 4 порции:
1 с.л. зехтин
1 глава лук, ситно нарязана
250 г дългозърнест кафяв ориз
2 ч.л. чили на прах
600 мл зеленчуков бульон
500 г пасирани (консервирани) домати
450 г червен бобо, сварен и отцеден
250 г сладка царевица
150 мл кисело мляко
100 г чедър, настърган
60 г тиквени семки

Приготвяне:
Загрейте зехтина в широка тенджера и леко запържете лука на умерен огън. Сложете ориза, чилито на прах и налейте бульона (или водата). Оставете да заври, намалете котлона, похлупте и варете на их огън 10 минути. Добавете при ориза пасираните домати заедно с техния сок, боба и царевицата. Още веднъж оставете да заври и намалете котлона. С леко бъркане варете 10-15 минути, докато оризът поеме всичкия бульон. С лъжица разстелете отгоре киселото мляко и поръсете с чедъра и тиквените семки.

Леща с ориз и подправки по ориенталски

Продукти за 4 порции:
2 с.л. зехтин
6 стръка зелен лук
3 скилидки чесън
2 моркова
по 250 г червена леща и дългозърнест бял ориз
по 1 ч.л. смлян кориандър, кивион, джинджифил и куркума
1 л зеленчуков бульон
250 г спанак, нарязан
150 мл кисело мляко
2 с.л. сусам
зелен лук и парченца моркови за украса

Приготвяне:
Загрейте зехтина в тенжера и с леко бъркане за 5 минути запържете в нея зеления лук, чесъна, морковите и гъбите. Добавете лещата, ориза, солта, подправките, налейте бульона и оставете да заври. Немелете котлона, похлупете и задушавайте с леко бъркане около 30 минути, зокато оризът и лещата се сварят и поемат напълно течността. Сложете спанака, похлупете и варете още 2 минути, докато омекне. С лъжица разстелете киселото мляко и поръсете със сусама. Украсете със зелен лук и парченца моркови.