Гофрети с банани

Продукти за 6 порции:
За гофретите:
1 ½ ч.ч. брашно
½ ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода
1 яйце + 2 белтъка
1 ¾ ч.ч. айран
5 с.л. олио
2 с.л. захар
2 банана

За крема:
2 ½ ч.ч. прясно мляко
4 с.л. брашно
4 с.л. захар
½ ч.л. ванилия
2 жълтъка

Приготвяне:
Загрейте уреда за гофрети. Смесете сухите съставки. Добавете айрана, олиото, яйцата и разбийте добре. Оставете за минута да бухне. Намаслете леко повърхността на уреда и изсипете порция от сместа, като не запълвате цялата форма. Продължете със следващата гофрета.

За да направите крема, загрейте 2 ч.ч. мляко в тенджера на котлона, докато започне да къкри. През това време смесете сухите съставки с ¼ ч.ч. мляко, сложете жълтъците и останалото мляко. Дръпнете тенджерата от котлона и прибавете постепенно сместа с жълтъците. Разбъркайте добре, върнете обратно на котлона и продължете да бъркате до сгъстяване на крема. Сервирайте гофретите поляти с крем и гарнирани с банани.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Крем с ягоди

Продукти за 4 порции:
300 мл прясно мляко
3 жълтъка
50 г захар
2 с.л. брашно
1 с.л. нишесте
1 ванилия
1 ч.л. бренди (по желание)
200 г ягоди

Приготвяне:
Разбийте жълтъците със захарта. Смесете в отделен съд брашното и нишестето, прибавете към яйцата. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Стоплете млякото и преди да заври, махнете и изсипете постепенно в яйчената смес. Разбъркайте с бързи движения, за да избегнете пресичане. Прецедете, ако се налага. Сложете сместа отново на котлона на средна степен и бъркайте, докато заври и се сгъсти. Отместете от печката и добавете ванилията и брендито.

Разпределете крема в купички или десертни чаши и покрийте с прозрачно фолио, за да не се образува коричка. Охладете на стайна температура. Сервирайте с нарязани отгоре ягоди.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Ябълкови сандвичи със сметана

Продукти за 6 порции:
4 ябълки
400 г стар бял хляб
кафява захар
400 мл сметана
150 мл прясно мляко
2 яйца
краве масло
½ ч.л. канела

Приготвяне:
Разрежете ябълките на две и ги почистете. Намажете разрезите с размекнато масло и поръсете канела и захар. Сложете плодовете във форма за печене с разрезите нагоре и ги печете в загрята на 180 градуса фурна до омекване около 30 минути. Обелете изпечените ябълки и ги пасирайте. При необходимост подправете със захар и разбъркайте, за да се разтвори напълно. Отрежете корите на хляба и нарежете средата на парчета с дебелина 1 см. Отрежете еднакви квадратчета или кръгове с диаметър ок. 6 см. Намажете половината парчета хляб с плодовото пюре, покрийте с останалите парчета. Леко натиснете и оставете за 10-20 минути.

В дълбок съд разбийте яйцата с мляко и щипка захар до еднородност. Загрейте масло в тиган с дебело дъно. Потапяйте всеки сандвич в млечно-яйчената смес и слагайте в тигана. Пържете под капак до зачервяване от двете страни. Когато сандвичите са готови, разбийте студената сметана с лъжичка пудра захар и щипка канела и полейте с нея сандвичите.

Снимка: pinterest.com