Супата е не само вкусна храна, но и ястие, което пази традициите на дома. В тенджерата освен месо и зеленчуци, сякаш вълшебна ръка слага щипка любов, капка щастие и 1 с. л. усмивки. Тази ръка обикновено е на майката. Сигурно ви се е случвало да сготвите супа по нейна рецепта, но тя така и да не се получи същата на вкус. Каква ли е магията?


Празнична пилешка супа

Измийте едно цяло пиле. С домашното винаги се получава най-хубавата супа. За да придобие леко опушен вкус, пилето може да се опърли, като предварително се увива във вестник, който се запалва. Това обгаря кожата и месото и се получава по-фин вкус.

Пилето се слага да вари в студена вода. Щом течността заври, прибавете щипка сол, 1 глава лук, нарязана на ситно, 1-2 моркова, 1 резен целина, 2-3 корена от магданоз, няколко зърна черен пипер и 2-3 дафинови листа. След като поври известно време, към бульона добавете шепа фиде.

Пилето се разчупва на отделни парчета – кълка, крилца, гърди. Всяко парче се  задушава съвсем за кратко в масло. Готовото месо върнете в супата.

Застройте с 1 яйце, разбито с малко кисело мляко и бульон от супата. Яйчната смес се добавя, когато супата е леко охладена, за да не се пресече.

Поръсете готовата супа със ситно нарязан пресен магданоз.

Снимка: Thinkstock

Супа с кисело мляко

Разбийте в стъклена купа 2 яйца. Към тях прибавете 500 г кисело мляко, сол на вкус, 1 с. л. брашно, размито в малко вода. Объркайте до получаването на хомогенна смес. Сипете 3 ч. ч. вода да заврат.

Изсипете млечната смес във врящата вода на тънка струя, като непрекъснато бъркате. Оставете супата да ври 5 минути.

Щом я свалите от котлона, нарежете пресен магданоз и копър. Поднесете с хлебни крутони или цяла препечена филия, поставена в средата на чинията.

Снимка: Thinkstock

Супа със зелев сок

Нарежете на дребно 2 стръка праз и задушете в 3-4 с. л. олио. Прибавете 1 ч. л. червен пипер, 2 ч. ч. гореща вода и 4 чаши зелева чорба. Щом чорбата заври, сложете 2 с. л. изчистен и измит ориз. Оставете супата я да ври, докато оризът омекне.

Няколко минути преди да я махнете от котлона, прибавете в нея 10 маслини без костилките. Може да я застроите по желание с 1 яйце.