Лещата е един от продуктите, които могат да бъдат приготвени по най-различен начин. Варени, задушени или печени, ястията от нея са особено апетитни и най-разнообразни. Освен като основно блюдо, лещата може да бъде сервирана и като предястие, салата или в ордьовър. Нейните перфектни вкусови качества, съчетани със здравословното й въздействие върху човешкия организъм, са причина да бъде предпочитано блюдо по всяко време в годината – и в делници, и в празници, особено през зимата. Предлагаме ви 3 лесни рецепти с основно присъствие в тях именно на Нейно Величество Лещата. Всяка една от тях се отличава със свой собствен оригинален вкус и неповторимо обаяние.

1. Леща със задушени зеленчуци

Продукти за 6 порции:

500 г леща IZZI
2 моркова
250 г карфиол, разделен на малки китки
1 тиквичка, нарязана на тънки ленти
2 глави лук
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. доматено пюре
1 стрък целина
1 китка магданоз
½ китка копър
3 с.л. зехтин

За чесновия дресинг:
скилидки от 1 глава чесън
1 кофичка кисело мляко
1 с.л. зехтин
сол

Приготвяне:

Загрейте зехтина и запържете лука до омекване. Прибавете червения пипер и "загасете" с доматеното пюре. Прибавете сварената и отцедена от бульона леща, целината, морковите и карфиола. Оставете да се задуши под капак за 5-6 минути. Отхлупете, прибавете тиквичките, похлупете отново и задушете още 5-6 минути. Сервирайте и всяка порция полейте обилно с дресинга от киселото мляко, смачкания чесън, солта и зехтина. Поръсете с черен пипер. Декорирайте с магданоз и копър.

За тази рецепта избрахме продуктите на Izzi. Резултатът е гарантиран.

 

2. Пълнени чушки с леща

Продукти за 4 порции:

400 г леща IZZI, сварена
4 червени чушки (камби) за пълнене
20 г масло
1 стрък целина, нарязана на ситно
1 глава лук, нарязана на ситно
2 счукани скилидки чесън
3 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян кориандър
1 едър домат
магданоз, нарязан на ситно
черен пипер
сол
зехтин
кисело мляко

Приготвяне:

Затоплете предварително фурната на 180 градуса. Пригответе си 1 тава за печене с хартия. Почистете чушките и запазете дръжките им за капачета. Поставете ги в тавата. Маслото разтопете на умерена температура и прибавете целината и лука. Гответе 5 минути, като бъркате. Добавете чесъна, кимиона и кориандъра. След 2 минути сложете сварената лещата, нарязаните на ситно парченца домати и ½ чаша студена вода. Намалете температурата и оставете да къкри 10 минути. Свалете от котлона. Добавете магданоза, солта и черния пипер. Със сместа напълнете чушките и захлупете с капачетата.Поръсете отгоре със зехтин. Печете 50 минути. Преди да сервирате, облейте всяка чушка с голяма лъжица кисело мляко.

Като допълнителен съвет, използвайте къси и широки чушки, за да стоят стабилно върху дъното на тавата.

За тази рецепта избрахме продуктите на Izzi. Резултатът е гарантиран.

 

 

3. Салата от леща

Продукти за 4 порции:

300 г леща IZZI
1 голям домат
3-4 скилидки пресован чесън
½ глава червен лук
1 връзка магданоз
3 с.л. балсамов оцет
5 с.л. зехтин
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Сварете лещата в подсолена вода, докато омекне. Изсипете я в гевгир и оставете да се изцеди. Нарежете лука на ситно, а домата – на полумесеци. Добавете ги при изцедената леща заедно с няколко пресовани скилидки чесън. Овкусете салатата със зехтина, балсамовия оцет и черния пипер. Накрая поръсете обилно с едро нарязания магданоз.

За тази рецепта избрахме продуктите на Izzi. Резултатът е гарантиран.