За да превърнете предстоящите студени зимни дни в малко по-уютни и приятни, представяме ви 3 рецепти, които ще стоплят сърцата ви. 

Доставете удоволствие на вас и вашето семейството с едно от тези кулинарни изкушения, които ще ви заситят без да провалят диетата ви.

Супа от карфиол

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Карфиолът е богат на фибри и витамин С. Добавете към него и шепа нахут, който пък е източник на протеини, и получавате вкусна и полезна супа, която съдържа съвсем малко калории.

Продукти:

1 глава лук

зехтин

2 скилидки чесън

1 глава карфиол

прясна мащерка

4 ½ ч.ч зеленчуков бульон

сол и пипер

1 ч.ч нахут (предварително сварен)

Начин на приготвяне:

Загрейте малко зехтин в подходяща тенджера и сотирайте лука и чесъна, докато омекнат.

Добавете нарязания на ситно карфиол и мащерка за около 3 минути и не забравяйте да бъркате.

Залейте с бульона и оставете да ври за около 15 минути, или до пълното сваряване на карфиола.

Свалете от огъня, добавете нахута, както и сол и черен пипер и пасирайте с помощта на блендер.

Добавете още бульон при нужда и отново пасирайте.

Крем-супа от тиквички

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Пасирайки сварените тиквички, лук, чесън и заквасена сметана, ще опитате една наистина страхотна крем супа, която съдържа само 60 калории.

Необходими продукти:

½ глава лук

2 скилидки чесън

3 големи тиквички, обелени и нарязани на кубчета

1 литър зеленчуков бульон

2 с.л обезмаслена сметана

сол и пипер

Начин на приготвяне:

В тенджера добавете тиквичките, бульона, лука и чесъна и сложете на котлона. Варете на средна температура за около 20 минути, или до пълно сваряване на продуктите.

Свалете от огъня и пюрирайте. Добавете сметаната и разбъркайте.

Крем-супа със запечени домати и чесън

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Само си представете благоуханието от подобно кулинарно изкушение! Изяждайки една порция, вие ще приемете само около 200 калории – не звучи никак зле, нали?

Необходими продукти:

5 домата

1 глава чесън

зехтин

1 с.л. риган

1 глава лук

зеленчуков бульон

4 ч.ч вода

босилек за декорация

морска сол

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C. В тава наредете разрязаните на половинки домати. Поръсете с малко зехтин, сол и риган. Чесънът изчистете и увийте във фолио. Печете заедно за около 35-40 минути.

Когато всичко е запечено, махнете люспите на доматите и развийте чесъна.

В средно голяма тенджера изсипете малко зехтин и запържете лука до златисто. Добавете доматите, чесъна и бульона и залейте с вода.

Когато всичко заври, свалете от котлона и пасирайте до хомогенна смес. При нужда добавете 1 с.л мед или захар, за да убиете киселинността на доматите. Посолете и украсете с пресен босилек.