Кафето е най-важното хранене за деня - казват любителите на тонизиращата напитка. Но този продукт може да се консумира по още много иразлични начини, а не само като освежаваща напитка. Как ви звучи например - карамелизиран в кафе и кленов сироп бекон? Екзотично, нали? Дали е вкусно, ще разберете само ако го опитате.

Глазиран бекон с кафе и кленов сироп

За тази рецепта много често се използва утайката от кафе. В конкретния случай обаче един от продуктите е шот еспресо.

Продукти:
12 парчета тънко нарязан бекон
малка чаша силно еспресо
1 с. л. кленов сироп
1 с. л. кафява захар



Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете тава с хартия за печене и подредете парчетата бекон. В малка купа смесете еспресото със сиропа и захарта. Намажете с четка всяко парче бекон. Запечете за 10 минути. Внимателно обърнете бекона и го намажете от другата страна. Оставете да се пече още 10 минути.

Сладолед с кафе и снежинки от бекон
Интересна комбинация от сладко, студено и солено. 

Продукти:
1 ч. ч. сварено кафе,
2 ч. ч. сладкарска течна сметана
бекон на малки парченца

Беконът се приготвя на грил тиган, докато стане хрупкав. Оставете го да се отцеди върху кухненска хартия. Завийте със салфетка и начукайте с дървен чук, докато се получат малки парченца, като снежинки.
Свареното кафе и сметаната се смесват. По желание може да се подслади с мед. Малко от бекона се добавя в сладоледа. На дъното на формичките за сладолед се посипват останалите снежинки. Сместа се излива и се оставят във фризера да се замрази. Сле доколо 30 минути се добавят клечките на сладоледите. Добре е да пставите сладоледа да се охлажда цяла нощ. Преди да го извадите от формичките, оставете да се отпусне за 10 минути.

Конфитюр от бекон и кафе
Конфитюрите и сладката не са това, което бяха. Все по-често се комбинират на пръв поглед нехармонични съставки, които учудват с добрата вкусова композиция, която постигат заедно. 

Продукти:
400 грама бекон
2 големи глави лук
½ ч. ч. кафява захар
½ ч. ч. ябълков оцет
¼ с. л. чили на прах
опушен пипер кайен
1 с. л. сварено кафе
щипка сол

Беконът се нарязва на малки парчета и леко се запича в грил тиган, за да се стопят мазните му участъци. Лукът се сотира. Двата продукта се смесват и се посипват с кафява захар. Добавят се оцетът, чилито, опушеният пипер кайен, кафето и солта и се готви около 45 минути, докато придобие консистенция на конфитюр.