Орехови топчета с бисквити и какао

Продукти:
1 пакет обикновени маслени бисквити
250 г пудра захар
250 г краве масло
100 мл коняк
2 с.л. какао
орехи

Приготвяне:
Натрошете бисквитите на прах ги смесете с останалите продукти. Оформете топчета от получената смес и ги оваляйте в смлените орехи. Сложете ги в хладилника за няколко часа, за да се стегнат.

Бисквитени какаови топчета

Продукти:
250 мл краве масло
2-3 пакетчета обикновени бисквити
какао и захар на вкус

Приготвяне:
Натрошете бисквитите на прах. Прибавете към тях какаото и захарта. Получената смес добавете към предварително разтопеното масло. Оформете топчета. По желание може да ги поръсите с шоколадови пръчици или кокосови стърготини. Оставете ги да престоят в хладилника няколко часа.

 

Сладки оризови топки

Продукти:
250 г ориз
1 л прясно мляко
120 г захар
1 ванилия
настъргана кора от 1 портокал
2 жълтъка
кокосови стърготини
½ пакет обикновени бисквити
масло
шоколад

Приготвяне:
Измийте ориза и го сложете в студена вода с ½ ч.л. сол на умерен огън. Оставете да ври 5 минути, след което прецедете. Сварете млякото със захарта и добавете полусварения ориз. Оставете сместа да къкри на слаб огън около 20 минути, след което добавете ванилията и настърганата лимонова кора. Разбийте жълтъците и прибавете на тънка струйка към ориза. Бъркайте сместа още няколко минути, след което изсипете в намазнена тавичка, поръсена с натрошените на прах бисквити. Оставете да се стегне в хладилник. След това оформете на топки с помощта на лъжица. Оваляйте топчетата в кокосови стърготини и ги подредете в плато. По желание може да ги полеете с разтопен шоколад, а при поднасянето - да ги гарнирате със заквасена сметана.