Крем супа с тиквички и орехи

Продукти за 4 порции:
500 г тиквички
200 г картофи
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 шепа орехови ядки
4 с.л. олио
750 мл зеленчуков бульон
150 мл течна сметана
сол и черен пипер
лимонов сок
захар

Приготвяне:
В 2 с.л. олио се задушаватза 3-4 минути ситно нарязаните лук и чесън заедно с оформените на едри парчета картофи и тиквички. След като сместа кипне, се угакя с бульона, захлупва се и се оставя да ври на тих огън около 15 минути. Ядките се запичат леко и се прибавят към супата. Добавя се и сметаната, като се оставя за кратко да поври. Супата се пюрира и се подправя със сол, черен пипер, лимонов сок и захар. Накрая се декорира с малки парченца сухар.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Палачинки с тиквички

Продукти за 4 палачинки:
1 тиквичка
100 г шунка
2 с.л. краве масло
1 малка връзка босилек
200 г брашно
¼ ч.л. бакпулвер
2 яйца
200 г прясно мляко
125 г извара
сол и черен пипер на вкус
4 с.л. олио

Приготвяне:
Тиквичката се разполовява по дължина се нарязва на тънки филийки. Шунката се оформя на дребни кубчета, а босилека – на ивички. Брашното и бакпулверът се смесват и се прибавят към яйцата, млякото, изварата и разтопеното масло. Подправя се със сол и черен пипер. Оставя се настрани за ок. 10 минути. Междувременно в 1 с.л. олио за кратко се пържат ¼ от тиквичката и шунката. Прибавя се ¼ от палачинковото тесто и босилека. Палачинката се пече по 2-3 минути от двете страни. С останалите продукти пригответе по същия начин още 3 палачинки. 

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Тарта с тиквички

Продукти за 4 порции:
2 тиквички
300 г брашно
150 г разтопено краве масло
2 жълтъка
250 г сирене
6-7 стръкчета мащерка
1 глава лук
1 с.л. олио
4 яйца
250 мл квасена сметана
сол
черен пипер

Приготвяне:
От брашното, солта, жълтъците, 3 с.л. вода и маслото се омесва гладко тесто. Покрива се с фолио и се оставя в хладилнка за 30 минути. От всяка тиквичка се нарязват по дължина 6 тънки филийки. Останалото се настъргва на едро, слага се в гевгир и се отцежда. Тънко нарязаните тиквички се бланшират за 1 минута в подсолена вряща вода. Отцеждат се и се оставят да изсъхнат. С разточеното тесто се покрива дъното и стените на тавичка за тарта. Слага се хартия за печене и се поръчват грахови зрънца. Пече се ок. 10 минути при 200 градуса. Зрънцата и хартията се отстраняват и печенето продължава още 5 минути. 50 г от сиренето се настъргва, а останалото се нарязва на 12 еднакви тънки резени. В загрятото олио се глазира ситно нарязаният лук, към него се добавят и настърганите тиквички и се готви още 5 минути. Овкусява се със сол и черен пипер. Яйцата и сметаната се разбъркват, към тях се прибавя и мащерката. Задушените зеленчуци се изсипват в тавичката, поръсват се с настърганото сирене и се заливат с яйчено-сметановата смес. В средата се нареждат бланшираните тиквички, а около тях – резените сирене. Пече се в ок. 45 минути при 175 градуса.