Кекс с портокали

Продукти:

3 портокала
200 г захар
5 яйца
300 г краве масло
1 с.л. настъргана портокалова кора
3 с.л. портокалов ликьор
300 г брашно
1 щипка сол
1 с.л. бакпулвер
100 г смлени бадемови ядки
конфитюр от кайсии

Приготвяне:

Измийте портокалите добре и ги нарежете на тънки кръгчета. Кипнете захарта с 300 м л вода и пуснете портокаловите резени. Оставете на слаб огън около 10 минути. Извадете плодовете и ги отцедете върху кухненска хартия. С миксер разбийте на пяна яйцата, маслото и захарта. Добавете настърганата портокалова кора и ликьора, а след това – брашното, солта, бакпулвера и бадемите до получаването на кексово тесто. В намаслена във форма на правоъгълник или венец тавичка сложете сварените портокалови резени. Внимателно изсипете тестото и печете около 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Извадете кекса от формата, след като изстине. Намажете го с леко затоплен конфитюр от кайсии и оставете да изсъхне.

 

Кекс с кокос

Продукти:

200 мл кокосово мляко
150 г кафява захар
1 с.л. настъргана лимонова кора
200 г краве масло
5 яйца
500 г брашно
100 г кокосови стърготини
1 с.л бакпулвер
За глазурата:
3 с.л. кокосов ликьор
1 с.л. лимонов сок
150 г пудра захар
25 г сушен кокос
кокосови стърготини

Приготвяне:

Кипнете кокосовото мляко, захарта и лимоновите кори. Варете около 5 минути, докато сместа се сгъсти. Разбийте на пяна маслото и яйцата, като ги добавяте последователно. Смесете с кокосовата течност. Добавете предварително разбърканите брашно, кокосови стърготини и бакпулвер. Изсипете тестото в намаслена форма за кекс и печете 45 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Извадете кекса от формата, след като изстине. Разбъркайте ликьора, лимоновия сок и пудрата захар. С получената глазура намажете сладкиша и поръсете с нарязан на тънки филийки сушен кокос. Поръсете отгоре обилно с кокосови стърготини.

Кекс с бадеми и лимон

Продукти:

2 ½ лимони
4 яйца
175 г захар
75 г брашно
325 г смлени бадемови ядки
1 ч.л. бакпулвер
150 г пудра захар
10 цели бадемови ядки

Приготвяне:

Разполовете лимоните. Едната половина разрежете на 3 надлъжни парчета, настържете кората на останалите, след което изцедете сока им и отделете от него.2-3 с.л. от глазурата на сладкиша. С миксер разбъркайте яйцата и захарта до получаването на кремообразна смес. Добавете предварително смесените сухи съставки – брашното, смлените бадеми и бакпулвера. Прибавете лимоновия сок и настърганата кора. Изсипете тестото в намаслена правоъгълна или кръгла тавичка и печете в предварително загрята на на 180 градуса фурна около 50-60 минути. Оставете кекса да изстине. Междувременно пригответе плътна глазура, като пресеете пудрата захар, добавите отделения лимонов сок и разбъркате. Разпределете равномерно върху сладкиша. Украсете с лимоновите резени и с разполовените бадемови ядки.

 

Още рецепти за кекс:

Карамелен кекс с ябълки >>

Прасковен кекс >>

Кексът на второкласничката Вики >>

Солен кекс за лакомници >>